title


Seguim i seguirem defenent les pensions públiques

La lluita pels drets és una lluita continuada i així ho demostren les i els pensionistes cada dilluns als carrers i places del país

Imatge de la concentració del passat 18 de març a Alzira
27 / 03 / 2024

Tere Savall Muñoz
Unió per les pensions - Alzira


La lluita pels drets és una lluita continuada i així ho demostren les i els pensionistes cada dilluns als carrers i places del país. I no sols en les concentracions, també en altres accions. A mode d’exemple, ressaltem les següents:

  • Primera trobada de dones pensionistes que va organitzar la Comissió de la Dona de la COESPE al febrer, els dies 23 i 24, a Madrid. Hi participaren unes noranta dones de quasi totes les comunitats de l’Estat: Andalusia, Canàries, Múrcia, Catalunya, País València, Aragó, Astúries, Galícia, Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó i Extremadura. Es va fer una concentració davant del Congrés dels Diputats i Diputades, on es van entregar unes 7.500 firmes, i també es va fer una roda de premsa per a fer-nos més visibles. L’objectiu de la trobada era analitzar i debatre la situació de les dones pensionistes. Els temes que es tractaren en els grups de treball foren: les atencions a persones dependents, les pensions no contributives i les pensions mínimes, els complements a mínims, la bretxa de gènere (en la vida professional i en les pensions) i les pensions de viudetat, en què s’ha reclamat cobrar el 100% de la pensió del cònjuge o parella (el 62% de les viudes tenen una pensió que no arriba als 650 €).
  • Arreplega de firmes i conscienciació sobre els riscs que representen el plans de pensions d’empresa (PPE) per a la classe treballadora. Els PPE funcionen en realitat com un pla d’estalvi i poden, o no, donar interessos, perquè depenen de les oscil·lacions del mercat financer i poden fer fallida, raó per la qual es pot perdre tot el capital que s’ha depositat. Un altre aspecte negatiu és que els treballadors i treballadores podran, o no,  renunciar-hi, en funció del que s’haja negociat entre la patronal i els sindicats majoritaris als convenis col·lectius.  Els PPE beneficien les grans empreses (que tenen una reducció en les seues cotitzacions per cada persona treballadora) i els grups financers d’assegurances i de la banca (que seran els qui gestionaran els PPE i podran cobrar comissions per fer aquesta tasca). També beneficiaran les cúpules de les grans centrals sindicals, que formaran part de les comissions de control. Per a manifestar la nostra oposició als PPE, vam fer concentracions davant de les tresoreries de la Seguretat Social en diversos pobles.
  • Campanya per a reclamar els diners pagats de més a Hisenda, en concepte d’IRPF, de les persones que van treballar entre 1967 i 1978, que van cotitzar a mutualitats i a la SS i, per tant, van fer una doble cotització.
  • Per als majors de 52 anys que cobren el subsidi de desocupació, hem rebutjat la disminució en cotitzacions socials del 125% al 100%, defenent el manteniment de les cotitzacions a l’alça.
  • Hem explicat la pujada de les pensions mínimes: s’ha dit que era del 6,9% però açò és sols en el cas de tindre familiars a càrrec, per a qui no en té, que és la majoria de persones destinatàries de les pensions mínimes, ha sigut un augment del 5,5%.

Aquest és només un resum de les iniciatives que el moviment pensionista ha dut a terme en els últims temps. Perquè seguim i seguirem exigint i defenent les pensions i tot el que és públic!