title


Una lloa a la figura del mestre

27 / 03 / 2024

Begoña Siles Ojeda


Direcció: Christopher Zalla
Guió: Christopher Zalla (A partir d’un fet real arreplegat en l’article «Una manera radical d’impulsar una generació de genis», publicat en la revista Wired, por Joshua Davis)
Fotografia: Mateo Londono
Repartiment: Eugenio Derbez, Daniel Haddas, Jennifer Trejo, Mia Fernanda Solís, Daniel Guardiola, Gilberto Barraza
País: Mèxic
Any: 2023


“Què és una hora de classe?”, es pregunta Massimo Recalcati en el llibre L’ora di lezione. Per un’erotica dell’nsegnamento, i es contesta a si mateix explicant que «és una trobada amb un bon ensenyant que és capaç d’oferir el relat del saber com un esdeveniment viu més enllà de la matèria impartida i de fer existir mons nous». En definitiva, conclou l’assaig que un bon ensenyant «creu que una hora de classe pot canviar la vida dels estudiants. I per a això, el mestre o la mestra ha de transmetre amb una passió encesa la veritat que tanca el saber, no sols com a font de coneixement, sinó també com un lloc d’humanització de la vida».

Aquesta proposta de Recalcati és la que defén de manera radical el mestre protagonista de Radical, Sergio Juárez, interpretat per Eugenio Derbez, en aquesta tercera i premiada pel·lícula del director mexicà Christopher Zalla. Radical retrata l’experiència real d’un mestre de sisé de primària a l’escola pública de Matamoros (Mèxic), una ciutat devastada per la violència dels càrtels de la droga, la pobresa i la corrupció política. Tres desoladores realitats que condicionen l’ambient apàtic tant dels seus altres companys, com la vida dels estudiants. Davant d’eixa desesperançadora realitat, el mestre Sergio Juárez implanta una reforma extrema del mètode d’ensenyament en la seua classe de sisé de primària ―d’ací l’encertat títol del film―. Un mètode que consisteix en una relació vital del mestre amb el saber i amb eixos xiquets i xiquetes que acudeixen diàriament, malgrat la seua paupèrrima realitat, a la seua aula. En definitiva, Sergio Juárez és un bon mestre no sols per a insuflar als seus estudiants l’interés pel coneixement i extraure’ls de l’avorriment i la rutina pedagògica de les altres classes, sinó també per fer-los creure en el seu potencial humà per a canviar el destí previst per la seua condició social i situació econòmica.