title


Valls, per Hugo Mas + Bron

Hugo Mas per Susana Galbis
27 / 03 / 2024

Vicent Xavier Contrí


Hugo Mas i la formació jazzística Bron (Vicent Colonques, Tico Porcar i Matt Baker) ens han regalat una de les efemèrides musicals i literàries més rellevants de cara a celebrar el Dia del Treball. L’1 de maig de 1917 naixia a Alcoi Joan Valls, un dels poetes més grans de la literatura catalana de postguerra. Un home compromés amb la causa obrera i el nacionalisme. Casualitats de la vida, durant eixa mateixa jornada de 1917 l’Estat espanyol vivia la seua primera vaga general. Enguany, el cantautor alcoià Hugo Mas edita huit cançons amb textos del mateix Joan Valls, extrets dels darrers poemaris que va escriure («Com un estel que punxa», «De sotracs també es viu», «De la flor del magraner», «Cor final», «Hem tastat la vida erigint-se en massa», «El Descàrrec», «Ai, ciutat d’engranatges» i «Oda a la utopia»). Valls (editat per Malabar) és un compendi poètic de primer nivell, en el qual la força avellutada de la veu de Mas cavalca els versos vestits de jazz, amb una seguretat interpretativa que ens transporta emocionalment als aclamats treballs d’Arthur Caravan i Cavallo, formacions lligades a l’artista.

El vinil Valls està separat, estilísticament, per les cançons de les dues cares. La cara A connectarà més amb els seguidors de la Cançó i la B amb els amants del jazz més experimental. Peça a peça destaquem «Ai, ciutat d’engranatges» (dedicada a Alcoi), la rítmica «De sotracs també es viu» i l’obertura del disc «Com un estel que punxa». Amb delicadesa suprema, i pas pausat però ferm, Hugo Mas traça una carrera musical a reivindicar. Mai ens cansarem de ressaltar l’obra de Valls, encara poc coneguda.

Hugo Mas i Bron presentaran el disc el proper 3 de maig a Alcoi a l’Auditori de l’IVAM-CADA. Per una altra banda, el 31 del mateix mes, Mas visitarà l’Octubre CCC de València dins del cicle de concerts Barnasants, en aquesta ocasió per a tocar les cançons de «Cuando no os dé miedo a vivir», treball que recupera textos del poeta madrileny Antonio Quiñones.