22 de març, Dia Mundial de l’Aigua

Des d’Intersindical Valenciana reivindiquem l’aigua com un bé comú, i una gestió d’aquesta que garantisca la salut de les persones i els ecosistemes

Foto de  Lluï Ortiz, mestra d'infantil
Foto de Lluï Ortiz, mestra d'infantil
23 / 03 / 2022 | Intersindical

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra cada 22 de març per a recordar la seua rellevància i essencialitat. El motiu de donar visibilitat a aquesta diada és buscar mesures per a assolir l’objectiu de desenvolupament sostenible present a l’Agenda 2030, adoptada en 2015 per l’assemblea de l’ONU: aigua i sanejament per a tothom.



En la gestió de l’aigua és necessari garantir la sostenibilitat dels ecosistemes aquàtics, eliminar la sobreexplotació dels aqüífers que alimenten rius, llacs, fonts i aiguamolls fins a filtrar l’aigua als oceans. Aquests són decisius per al bon funcionament dels ecosistemes i satisfer les necessitats de la població creixent.



L’accés a l’aigua i al sanejament és un dret humà fonamental i, com a tal, ha de ser gestionat d’acord amb criteris com la cooperació, la sostenibilitat, la solidaritat i el control democràtic.



Les polítiques de mercat actual estan totalment contraposades a aquesta concepció, ja que tracten l’aigua com un bé econòmic gestionat segons la lògica del mercat, en detriment de la sostenibilitat i els sistemes aquàtics. La gestió de l’aigua com a mercaderia ha afeblit la seua consideració com a bé públic. Fet que provoca l’establiment de preus abusius i tarifes inassequibles, fomentant així les desigualtats.

Cal treballar per a blindar els serveis públics que s’han ressentit tant per la covid-19, com per la crisi climàtica que patim. La situació de risc creixent d’escassetat d’aigua, augmenta la vulnerabilitat de les persones que viuen en la pobresa, així com la vulnerabilitat del nostre territori i dels ecosistemes.



Davant aquesta situació, són els estats els qui tenen l’obligació de prevenir els riscs derivats del canvi climàtic i minimitzar el punt feble de la societat. I el camí a seguir ha de ser el desenvolupament d’una governança democràtica de l’aigua que garantisca els drets humans i la sostenibilitat ambiental.



A més, és necessari que les indústries assumisquen el compromís de reduir l’impacte ecològic, donat que les deixalles industrials representen un gran percentatge de contaminació a escala mundial, al mateix temps, que desenvolupen polítiques d’estalvi.





Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.