Salut Laboral

Nova actualització del Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals davant de l’exposició al SARS-CoV-2 (7/10/2020)

Intersindical reclama més protecció per a la classe treballadora enfront de la COVID-19

13 / 10 / 2020 | Intersindical

S’han produït canvis en la nova actualització del Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició al SARS-CoV-2, realitzada pel Ministeri de Sanitat per a adequar-lo als canvis en l’Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la COVID-19 (25/09/2020), fonamentalment epl que fa a la duració de la quarantena i a les proves diagnòstiques d’infecció activa per SARS-CoV-2 (PDIA).

Ens sembla arriscat no realitzar una PCR als casos confirmats de COVID-19, abans de posar fi a l’aïllament i incorporar-se al treball. A més, es rebaixa la protecció dels i les professionals sanitaris i soci-sanitaris, ja que podran reincorporar-se al seu lloc de treball i atendre altres persones amb una PCR positiva, però amb baixa càrrega viral, la qual cosa implica l’existència de riscos.

En aquest procediment, que serà actualitzat per les autoritats sanitàries segons l’evolució de la situació epidemiològica, amb l’evidència científica disponible fins al moment, continuen considerant-se grups vulnerables enfront de la COVID-19 les persones amb malaltia cardiovascular, inclosa hipertensió, malaltia pulmonar crònica, diabetis, insuficiència renal crònica, immunodepressió, càncer en fase de tractament actiu, malaltia hepàtica crònica severa, obesitat mòrbida (IMC>40), embaràs i majors de 60 anys.
En revisar els criteris de la gestió preventiva quant a la consideració de treballadors i treballadores especialment sensibles o vulnerables a la COVID-19, inclosos en els annexos IV i V, comprovem que no s’han modificat i, per això, considerem que no se’ls garanteix la protecció efectiva.

Recordem que en l’article 25 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL 31/1995, de 8 de novembre) s’estableix la necessitat de protecció dels treballadors i les treballadores especialment sensibles a determinats riscos. Així doncs, s’ha de tenir en compte que en determinats casos de vulnerabilitat hi ha la possibilitat que una infecció per la COVID-19 puga afectar d’una manera més greu els col·lectius de persones especialment sensibles (TES) o amb especial vulnerabilitat. Per això, en aquestes situacions s’han d’extremar les mesures de prevenció i vigilància de la salut.

Per tot el que s’ha exposat, reclamem l’eliminació dels exemples inclosos en els escenaris de risc d’exposició al coronavirus SARS-CoV-2 en l’entorn laboral; especialment en la NR1 (Nivell de risc 1), en els quals s’indica: “No precisa ni adaptació ni canvi de lloc, roman en la seua activitat laboral habitual”. Aquests exemples en els escenaris de risc, a més d’induir a error, estan generant un gran malestar entre les persones treballadores dels col·lectius especialment sensibles i vulnerables, que es veuen reflectides de manera inadequada tant en una columna com en l’altra de la taula, provocant-los una major preocupació per la seua salut en sentir-se desprotegides davant la COVID-19.

Des de la Intersindical Valenciana, reclamem canvis en el “procediment del 7 d’octubre” i en “l’estratègia del 25 de setembre”, perquè rebaixa la protecció de les persones treballadores, concretament referent a la duració de la quarantena i en la realització de les proves diagnòstiques d’infecció activa abans d’acabar amb l’aïllament i de permetre’ls incorporar-se al treball. També demanem la modificació dels annexos IV i V, per considerar que els escenaris de riscos d’exposició referent als col·lectius de persones treballadores sensibles i vulnerables a la COVID-19 no es corresponen amb la seua especial sensibilitat i, majoritàriament, s’apliquen sense que el servei sanitari de prevenció de riscos laborals haja avaluat i valorat, sempre, els riscos als quals es veu sotmesa cada persona vulnerable en el seu lloc de treball.

En l’Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient ens posicionem en contra de la reducció de la protecció en el treball, com sempre, i exigim que es garantisca la seguretat i salut de la classe treballadora durant la pandèmia.


Accedeix als documents:

- Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de la COVID-19 (25/09/2020).

- Procediment d’actuació per als serveis de prevenció de riscos laborals enfront de l’exposició al SARS-CoV-2 (7/10/2020).

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.