Salut Laboral

Acabem amb el sistema de patents privades!

Intersindical Valenciana signa el manifest que reclama una indústria farmacèutica sota control social i un pla global de vacunació públic, universal i gratuït

20 / 05 / 2021 | Intersindical

Gràcies a un enorme esforç científic basat en la col·laboració internacional i a històriques sumes de diners públics, la humanitat ha pogut desenvolupar diverses vacunes eficaces contra la Covid-19 en menys d’un any.

No obstant això, aquest gran assoliment pot veure’s, totalment, aombrat per la cobdícia de la indústria farmacèutica. En una situació tan crítica com la que vivim, el criteri d’excepcionalitat que s’exigeix a la majoria de la població ha d’aplicar-se també sobre la indústria farmacèutica privada i la seua permanent set de benefici. Alliberar les patents relacionades amb la Covid-19 ha de ser una prioritat i un primer pas.

Però no podem quedar-nos ací. Iniciatives com COVAX o C-TAP han fracassat estrepitosament no sols per la seua insuficiència sinó, sobretot, perquè responen al fallit sistema actual de governança mundial amb propostes on els països enriquits i les multinacionals, moltes vegades sota forma de fundacions, pretenen reconfigurar al seu capritx l’ordre mundial. La filantropia i les iniciatives públiques, en auge, no són la solució. Molt menys davant els reptes globals actuals i, en un món dominat per estats i indústries guiades per la llei única del mercat i el màxim benefici.

La crisi sanitària està molt lluny de resoldre’s. El sistema capitalista i les polítiques neoliberals han tingut un paper fonamental en totes les fases. En l’origen d’aquest virus està la transformació desenfrenada de les relacions entre l’espècie humana i la naturalesa. La crisi ecològica i la crisi sanitària estan íntimament relacionades. I la mateixa lògica predadora neoliberal ha aguditzat les conseqüències de totes dues en plantejar una gestió de la crisi en clau privada i competitiva. El resultat és més desigualtat, més sofriment i més morts en nom dels interessos d’una minoria privilegiada.

La pandèmia ha accelerat i aprofundit tendències perilloses, bretxes socials i fenòmens multidimensionals que veníem observant des de fa dècades i que pateixen en primera instància les classes populars, especialment les dones i les persones racializadas. Les dones són majoritàries entre el personal sanitari que ha estat al capdavant de la lluita contra la pandèmia, però també en el sosteniment de la vida enfront de les retallades de serveis públics i de drets socials de les quals són les primeres víctimes.

La salut i l’accés a la sanitat i a la vacunació són un dret humà universal. Per tant, les vacunes han de ser considerades un bé comú global. I per a assegurar la seua accessibilitat universal, alliberar, urgentment, les patents han d’acompanyar-se de mecanismes de nacionalització de les indústries farmacèutiques privades i d’una forta inversió en el desenvolupament d’indústries farmacèutiques públiques en tots els països. Una acció decidida que permeta planificar públicament la producció i distribució de les vacunes, desenvolupant les capacitats productives pròpies, a nivell local allí on siga possible i, complementant amb solidaritat internacional vinculant en la resta de casos.

Si els virus no entenen de fronteres, el seu combat tampoc hauria d’anar en eixe sentit. El xovinisme sanitari és una altra cara de la deriva reaccionària excloent que recorre el món. Els pobles del Sud Global han de poder accedir a les vacunes en igualtat de condicions que la resta d’habitants del planeta. Saludem els esforços de Cuba per desenvolupar vacunes i tractaments contra la pandèmia des de la vocació de posar els resultats a la disposició de la humanitat. Reptes planetaris com una pandèmia necessiten respostes globals a l’altura del desafiament.

L’economia privada, la fe cega en el mercat i la lògica del benefici s’han demostrat incompatibles amb la vida. La salut no pot ser una mercaderia. La reactivació de l’activitat econòmica no pot fer-se a costa de la salut ni dels drets de les majories. Toca triar: capital o vida. Hem d’actuar amb rapidesa i contundència, pensant en una estratègia global d’accés igualitari i de garantia universal del dret a la salut.

Per tot això demandem:

-Alliberar les patents privades en totes les tecnologies, coneixements, tractaments i vacunes relacionades amb la Covid-19.

-L’eliminació dels secrets comercials i publicació de la informació sobre els costos de producció i la inversió pública utilitzada, de manera clara i accessible per a tota la població.

-La transparència i control públic en totes les fases del desenvolupament de les vacunes.

-L’accés universal, lliure i gratuït a la vacunació i als tractaments.

-L’expropiació i socialització de la indústria farmacèutica privada sota control social com a base d’un sistema sanitari públic i universal que fomente la producció de tractaments i medicaments genèrics.

-L’increment de les inversions i pressupostos públics destinats a sanitat pública i a polítiques públiques de cures, incloent un augment de la contractació, salaris i condicions laborals del personal d’aquests sectors.

-La instauració de taxes sobre la riquesa (patrimoni i ingressos de l’1% més ric) destinades a finançar la lluita contra la pandèmia i a assegurar una eixida socialment justa i, ecològicament sostenible, de les diferents crisis del capitalisme global.

-La suspensió del pagament dels deutes mentre dure la pandèmia i l’anul·lació tant dels deutes il·legítims com d’aquelles contretes per a finançar la lluita contra el virus.

Entorn d’aquest manifest per a combatre la pandèmia de la Covid-19, la xarxa internacional CADTM, present en una trentena de països, ha reunit el suport de dues-centes organitzacions, actives en els 5 continents, entre les quals es troba Intersindical Valenciana i diverses de les grans xarxes internacionals que van llançar el Fòrum Social Mundial fa 20 anys.


Accedeix al manifest: http://www.cadtm.org/Acabemos-con-el-sistema-de-patentes-privadas




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.