Salut Laboral

Accidents laborals a la carretera

Segons els anuaris estadístics que publica la DGT i l’Institut Nacional de Seguritat i Higiene en el Treball (INSHT), quatre de cada deu morts per accident laboral s’esdevenen en desplaçaments amb vehicles. El binomi format pels accidents de trànsit i els accidents laborals suposa un greu problema de seguretat en el treball.

Espanya lidera el rànquing de sinistralitat en carretera
Espanya lidera el rànquing de sinistralitat en carretera
07 / 01 / 2012 | Intersindical

Dins el marc dels accidents laborals que es produeixen per la conducció de vehicles, podem distingir els anomenats accidents en missió,que són aquells que ocorren en els desplaçaments duts a terme durant la jornada laboral, en el compliment del treball, com pot ser el cas del transport per carretera, o quan la persona treballadora porta a cap els encàrrecs encomanats per l’empresa, siga amb el vehicle de l’empresa o siga amb el vehicle propi. Té presumpció iuris tantum, és a dir, es presumeix sempre com a accident de treball, excepte prova en contra. I els anomenats accidents in itinere, que són aquells que sofreix el treballador a l’anar o tornar del lloc de treball, sempre que complisquen les característiques següents:

  • que ocórreguen durant el trajecte d’anada o de tornada.
  • que no es produïsquen interrupcions per tasques no habituals en el desplaçament entre el lloc de treball i el lloc de l’accident.
  • que se seguisca l’itinerari habitual. Segons una sentència del TSJ de la Comunitat Valenciana, l’accident in itinere no es presumeix sinó que requereix prova plena i indubtable.


La carretera és, doncs, el lloc més insegur per als treballadors i les treballadores.

Espanya lidera el rànquing de sinistralitat en carretera

Algunes dades

Malgrat l’elevada desocupació que registrem, Espanya té l’índex més elevat de sinistralitat laboral de la Unió Europea, amb 7.600 accidents per cada 100.000 empleats, xifra que quasi dobla la mitjana comunitària. No debades
a Espanya tenen lloc el 20% dels accidents laborals de tota la UE.
El factor fonamental que influeix en el risc de sinistres laborals és la temporalitat. De fet, la incidència és dues vegades més alta entre els assalariats amb contracte temporal que entre aquells que en tenen només un d’indefinit. I la tendènciaaugmentarà,perquè,talcom recull un estudi recent de la Tresoreria de la Seguretat Social, més del 80% dels nous contractes inscrits en els últims anys són temporals, i només el 58% dels afiliats tenen un contracte indefinit.
A la temporalitat hem d’afegir la falta d’informació i l’absència de formació en prevenció. De nou, l’estadística és aclaparadora: a Espanya el 48% dels contractants no proporcionen informació sobre la seguretat laboral, ni a l’inici del contracte ni al canvi d’activitat. Aquesta xifra és del 32% en el conjunt de la Unió Europea.

Algunes mesures

Així les coses, és urgent que els poders polítics prenguen mesures. Aquestes són imprescindibles:

  • Reformar el sistema d’inspecció laboral. -Vigilarlarelacióentre inestabilitat i major probabilitat d’accidents.
  • Controlar que els convenis regulen la relació entre el temps de treball i de descans.
  • Ampliar les campanyes de sensibilització als mitjans de comunicació.
  • Fomentar la prevenció de riscos laborals en tots els nivells educatius per assolir un sistema global de la cultura de la prevenció. I tot això perquè el treball mai no hauria de ser un factor de perill mortal o lesiu.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.