Moviment antinuclear

Acció de protesta contra l’energia nuclear

Acció de protesta contra l’energia nuclear en les torres de Serrans de València amb motiu del 2n aniversari del desastre de Fukushima

Foto: Ignasi Soler
Foto: Ignasi Soler
12 / 03 / 2013 | Intersindical

La plataforma “Tanquem Cofrents”, que agrupa les principals organitzacions ecologistes del País Valencià, i també sindicats i altres organitzacions de la societat civil valenciana, entre els quals es troba la Intersindical Valenciana, ha realitzat en el matí del diumenge 10 de març una acció reivindicativa a la ciutat de València, coincidint amb el 2n aniversari del desastre de Fukushima.

L’acció, en la qual han participat una quinzena d’activistes, ha consistit a despenjar dues pancartes gegants en la façana d’un dels monuments més emblemàtics de València, les torres de Serrans, en les quals s’expressaven els dubtes sobre l’estat de la central nuclear més pròxima a València (només 55 km), la central de Cofrents, i se n’exigia el tancament immediat.

Pel que fa a aquesta qüestió, Tanquem Cofrents ha volgut recordar que la central ja du quasi 30 anys de funcionament, que acumula un ampli historial d’avaries i accidents que posen en dubte el seu nivell de deteriorament i que les proves d’esforç a què s’ha sotmés –com també la resta de les centrals europees– arran del desastre de Fukushima, a més de ser incompletes, les han dutes a terme els mateixos treballadors de la central, la qual cosa lleva credibilitat als seus resultats.

Durant l’acció, que ha sigut absolutament pacifica i no ha produït cap tipus de dany ni a persones ni al monument, s’han presentat una vintena de policies nacionals que han realitzat identificacions i escorcolls indiscriminats, fins i tot als ciutadans aliens a l’acció que passaven pels voltants del monument i han expressat la seua simpatia per l’acció i els seus objectius.

Aquesta acció s’emmarca dins d’una multitud de mobilitzacions simultànies durant el cap de setmana en diverses localitzacions de tot l’estat, coordinades per la CEAN (Coordinadora Estatal Antinuclear) per tal d’exigir l’abandó de l’energia nuclear, tal com ho han decidit altres països, com ara Alemanya, Itàlia, Bèlgica o Suïssa; i també la transició cap a un model energètic diferent, més just, sostenible i barat, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. Aquestes accions a Espanya coincideixen també amb nombroses mobilitzacions en molts altres països per a “commemorar” l’accident de Fukushima i els enormes perjuís a la salut de la població japonesa, els centenars de milers de persones desplaçades, que han vist destruït el seu futur, i les gegantines despeses que suposen i suposaran en el futur la neteja de la contaminació radioactiva, les compensacions a agricultors, ramaders i pescadors que han vist la seua producció contaminada i per tant no la poden vendre, el reallotjament dels desplaçats i el desmantellament dels reactors destruïts, que es calcula que tardarà en fer-se 50 anys i per a la qual cosa caldrà desenvolupar noves tecnologies en robòtica i altres camps.

Tanquem Cofrents considera que el desastre de Fukushima va ser molt pitjor que el que es va voler vendre a l’opinió pública en un principi, dins de la política habitual d’opacitat i falta de transparència de les empreses nuclears, i ha posat de manifest, per si no hi havia prou amb la catàstrofe de Txernòbil, l’accident d’Harrisburg i molts altres accidents, que l’energia nuclear és summament perillosa.

Tanquem Cofrents també vol denunciar que l’energia nuclear és molt cara, com ho demostra el tancament de la central de Garoña l’any passat, o els de les centrals nord-americanes de Crystal River (Florida) i Kewanee (Wisconsin) aquest mateix any, totes les quals disposaven de llicència per a continuar operant i que tanquen per motius econòmics, i que els enormes beneficis que obtenen les empreses elèctriques nuclears són degudes a les enormes subvencions directes i indirectes que reben per part dels estats.

Així mateix, Tanquem Cofrents vol remarcar que a més dels problemes indicats anteriorment i altres, com la gestió dels residus i l’enorme consum d’aigua, les centrals nuclears són absolutament innecessàries ja que el sistema elèctric espanyol està absolutament sobredimensionat i, a més, es pot compensar la producció nuclear amb mesures d’estalvi i eficiència energètics i amb l’ús d’energies renovables. Fins i tot les noves energies renovables ja produeixen més electricitat que la nuclear, com ho demostra un dada concreta: tot i el boicot del govern espanyol a les energies renovables, des de novembre, és a dir, 4 mesos consecutius i el que portem de març, una sola energia renovable, l’eòlica –i sense comptar l’aportació de la solar i la biomassa–, és la primera font de generació elèctrica a Espanya, molt per damunt de la segona, que ha sigut la nuclear; les energies renovables, en el seu conjunt, superen ja el 45% de la generació elèctrica total en el que portem d’any.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.