Canvi climàtic

Acord de Glasgow: El compromís climàtic dels Pobles

Intersindical Valenciana s’ha sumat al #AcordDeGlasgow, una iniciativa dirigida a realitzar agendes climàtiques estatals per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

23 / 06 / 2021 | Intersindical

Tampoc s’esperava cap miracle. El model de les negociacions que Intersindical Valenciana defensa és el de “l’Acord de Glasgow”. Un acord consensuat entre organitzacions i moviments socials que lluiten per la justícia climàtica.

L’enfocament institucional utilitzat pels governs, organismes internacionals i tot el sistema econòmic per afrontar la crisi climàtica, no aconseguirà mantindre el calfament global per davall d’1.5 o 2 °C per al 2100. Des del començament, els països desenvolupats i les empreses contaminants han creat un sistema que realment no pretén aconseguir eixe objectiu, generant en el seu lloc simplement una il·lusió d’acció climàtica, mentre que les mesures decisives estan sent retardades i l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle continua augmentant. Com a resultat de dècades d’acció concertada per part d’aquests actors, els ja de per si febles compromisos han patit afronts sistemàtics, i per tant els acords institucionals com el Protocol de Kyoto i l’Acord de París, no han aconseguit la reducció de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle requerides per a detindre l’impacte del canvi climàtic. L’Acord de París és només un procediment i no serà capaç d’aconseguir la seua pròpia meta de previndre les pitjors conseqüències del canvi climàtic.

Centenars de governs, municipis i organitzacions han declarat una emergència climàtica. Protestes massives als carrers de tot el món han demandat, en repetides ocasions, justícia climàtica i complir amb el consens científic de reduir al 50% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle abans de 2030. Per a aconseguir aquests objectius no poden desenvolupar-se nous projectes i infraestructures de combustibles fòssils (gas, carbó i petroli).

Aquest poderós moviment de justícia climàtica necessita noves i reforçades eines per a afrontar aquestes contradiccions fonamentals i revertir la narrativa global, de la impotència institucional a un poder social que porte canvis duradors. Les organitzacions i moviments socials signants ens comprometem amb la situació d’emergència climàtica i assumim la responsabilitat de reduir col·lectivament, les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i mantindre els combustibles fòssils en el subsòl. Mantenim el focus principal fora de l’espai institucional- és a dir, les negociacions amb governs i amb les Nacions Unides-, amb una agenda climàtica dissenyada per comunitats, moviments i organitzacions.

L’Acord de Glasgow no sols exigeix la reducció d’emissions d’efecte d’hivernacle, si no que lluita per una justícia climàtica basada en la demanda social i política que advoca per la redistribució del poder, el coneixement i el benestar. Integra l’economia de les cures en la vida quotidiana, amb la responsabilitat compartida de les persones, tant dins de les llars com en la societat, perquè la justícia climàtica també posa la vida en el centre.

A més, proposa una nova noció de prosperitat dins dels límits naturals i la distribució justa dels recursos, defensant una transició justa per a les persones que actualment treballen en els sectors que necessiten ser desmantellats o reduïts, proporcionant manteniment a aquestes.

Aquesta transició ha de basar-se en l’equitat i la justícia, reparar els danys del passat i assegurar els mitjans de vida de les persones treballadores i les comunitats en el futur. Aquest model és el que Intersindical Valenciana defensa, i per això som signants de l’Acord de Glasgow.

L’Acord de Glasgow integre ací




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.