Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Aigua per a tota la vida, no amb finalitats de lucre!

Intersindical Valenciana ha signat aquesta declaració de la societat civil internacional al costat de més de 550 organitzacions i col·lectius de tot el món.

23 / 03 / 2021 | Intersindical

Aquest 22 de març, les Nacions Unides celebren el Dia Mundial de l’Aigua amb el tema oficial “el valor de l’aigua”. Aquesta elecció de tema ha d’alertar-nos: de la idea de valor a la de preu, només hi ha un pas! No obstant això, donar un valor econòmic a la naturalesa és un fenomen creixent que acaba d’arribar al seu clímax amb l’enumeració de l’element més essencial per a la humanitat i la vida: l’aigua.

L’entrada de l’aigua en borsa: un crim contra els vius!

El 7 de desembre de 2020, l’empresa comercialitzadora de derivats financers més gran del món, CME Group, va llançar el primer mercat de futurs d’aigua del món. Els inversors i especuladors ara poden apostar per l’evolució del curs d’aigua a Califòrnia.

En teoria, els contractes de futurs haurien d’ajudar a combatre la volatilitat dels preus i brindar seguretat als agricultors. La realitat ha demostrat en gran manera el contrari.

Els impactes dels “mercats de l’aigua” que ja existeixen en diversos països són catastròfics. A Xile, els rius són subhastats i adquirits per multimilionaris que utilitzen l’aigua per a irrigar massivament la producció intensiva d’alvocat o proveir mines, mentre milions de persones intenten sobreviure a aquest acaparament d’aigua que condueix a grans sequeres. A Austràlia, el mercat de l’aigua que es va crear fa costat a l’economia al mateix temps que evita el desaprofitament d’aigua. En última instància va incitar els inversors i els fabricants agrícoles a l’especulació, depenent de les previsions d’escassetat i el preu futur de l’aigua, en detriment de l’accés dels agricultors a l’aigua.

Contaminació, sobreexplotació, mercantilització, acaparament de terres, ruptura de cicles… Tantes pressions que ja estan patint els ecosistemes aquàtics a conseqüència dels nostres models de desenvolupament. En aquest context de crisi generalitzada de l’aigua, l’aigua de qualitat és cada vegada més escassa i cobejada: es converteix en una inversió econòmica ideal per als inversors ja que cada persona la necessita per a viure i cap substitut pot reemplaçar-la.

Milers de milions de persones encara no gaudeixen del seu dret humà a l’aigua i milions de xicotets agricultors ja estan experimentant grans dificultats per a accedir a l’aigua. La financerització de l’aigua obri la porta a l’especulació massiva i als alts preus de l’aigua que afavoreixen els actors econòmics més poderosos. Aquest és el risc de veure la proliferació de monocultius o àrees sacrificades per delictes ambientals provocats per l’agroindústria i l’extractivisme, els interessos econòmics del qual i financers resulten molt més atractius per als especuladors. En aquest lucratiu mercat, les necessitats humanes i les necessitats dels ecosistemes no són el primer.

Atés que l’aigua és la font de la vida, no pot considerar-se una mercaderia, ni una inversió financera ni un objecte d’especulació. Les amenaces que plantegen la pandèmia i la crisi climàtica mundial han de conscienciar-nos urgentment d’això. Deixar que les lleis del mercat decidisquen l’assignació i gestió de l’aigua és inacceptable als ulls dels drets humans i irresponsable enfront de la situació ecològica i sanitària mundial.

Protegir l’aigua, el nostre bé comú

Si bé l’ONU va reconéixer el dret humà a l’aigua fa més de deu anys, es necessita un salt. Perquè el dret a l’aigua es convertisca en una realitat per a tots, hem de rebutjar aquesta visió purament econòmica i utilitària de l’aigua. En moltes àrees, s’estan experimentant polítiques alternatives d’aigua amb, en essència, el respecte pels ecosistemes dels quals depenem. A tot el món, les persones s’estan organitzant perquè es reconega el seu dret a l’aigua i exigeixen la seua plena participació en les polítiques de conques hidrogràfiques. Molts grups denuncien el domini dels interessos privats sobre l’aigua i es resisteixen a projectes que posen en perill l’aigua en el seu entorn de vida. Uns altres estan pressionant perquè es reconeguen els drets dels rius, glaceres o llacs.

Per això, en aquest Dia Mundial de l’Aigua, associacions i col·lectius de tots els països, en tota la nostra diversitat, ens unim per a recordar-li a la gent que l’aigua és un dret humà i un bé comú. Continuarem dient-ho, en tots els idiomes si és necessari, l’aigua és vida!


Reafirmem que un dret humà no està condicionat a la capacitat de pagament. Reafirmem que un bé comú no ha de ser administrat i controlat per les lleis dels mercats financers.


Fem una crida a les autoritats públiques perquè es responsabilitzen, perquè s’oposen a la financerització de la vida i prenguen totes les mesures necessàries per a il·legalitzar la cotització de l’aigua.

També fem una crida perquè cada persona reclame el seu dret a l’aigua, rebutge el control dels actors financers sobre aquest element vital, reclame quest bé comú de vida i contribuïsca a la seua protecció per a les generacions presents i futures.


Tinguem l’audàcia de repensar la nostra relació amb l’aigua perquè d’ella depén l’habitabilitat de la Terra!


Accedeix:
- A la declaració de la societat civil en PDF

- Al llistat d’organitzacions i col·lectius que l’han signat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.