Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Avancem cap a la sobirania energètica

Intersindical Valenciana dona suport a les iniciatives per avançar cap al dret de les persones, les comunitats i els pobles a prendre les seves pròpies decisions respecte a la generació, distribució i consum d’energia

26 / 10 / 2022 | Intersindical

El passat dijous 20 d’octubre es va projectar a la seu d’Intersindical Valenciana el documental «We The Power», que recorre diversos països del nord d’Europa mostrant les lluites ciutadanes que han aconseguit coses tan poderoses i grans com la compra de la xarxa de distribució elèctrica al poble de Schönau (Alemanya) o la formació de Comunitats Energètiques a Londres (Regne Unit).

Totes aquestes iniciatives estan agrupades sota la federació ResCoop que uneix a totes les Comunitats Energètiques d’Europa i representa a més d’un milió de persones per a redactar legislació ambiciosa a Europa.

Tal com diu Amanda Subiela, tècnica de l’associació ecologista Amigues de la terra, «el documental mostra un camí possible i il·lusionant. Moltes vegades creiem que no tenim el poder de canviar la realitat, però la història ens demostra que no és així. Sols cal un xicotet grup motor de persones motivades per a impulsar canvis transformadors».

Abans del visionament del documental, Amanda, va presentar breument què són les Comunitats Energètiques i l’estat d’aquestes al País Valencià i va realitzar les següents reflexions.

«El nostre territori és un referent a nivell estatal amb la gran varietat de figures d’energia comunitària que s’estan desenvolupant, tant al món urbà com al rural.

No obstant això, ens trobem, com a la resta de l’estat espanyol, amb les traves burocràtiques que fan els processos de constitució més llargs i pesats i també amb els pals a la roda de les empreses distribuïdores, al nostre cas valencià, Iberdrola.

Amigues de la Terra, va denunciar el paper desmotivador que aquesta situació causa per a les persones que volen impulsar una Comunitat Energètica. L’oligopoli elèctric sap que el poder el tenim la ciutadania i fa el possible per endarrerir els avanços.

És una realitat que les Comunitats Energètiques tenen el potencial de democratitzar l’accés a la generació i consum elèctric, ja que no calen grans inversions com amb l’autoconsum individual amb, per exemple, plaques solars. Aquestes ajuden a reduir els costos de la factura de la llum, són més eficients perquè l’energia es genera prop del punt de consum i, per tant, no es malbarata en el transport i també ajuden a evitar la construcció de grans infraestructures tan dolentes per al medi ambient com són les línies de Molt Alta Tensió.

L’energia comunitària és, en definitiva, un nou model energètic realment democràtic i sostenible, que posa en el centre les necessitats bàsiques de les persones i no es basa en l’acumulació de lucre ni de poder. Poden ser el catalitzador de comunitats veïnals més cohesionades, resilients i felices».

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.