Salut Laboral

Cal posar ordre en el desconcert imperant en la prevenció dels riscos laborals

Alguns centres educatius reben un requeriment de la Inspecció de Treball mitjançant el qual la Conselleria d’Educació, com a empresa que és, haurà de posar en marxa la llarga llista d’incompliments en matèria de salut laboral des que, el 1995, es va aprovar la llei.

02 / 01 / 2012 | Intersindical

Han hagut de passar cinc anys des de la primera denúncia a la Conselleria d’Educació per la falta d’aplicació dels mínims que marca la llei de prevenció de riscos laborals perquè la Inspecció de Treball adoptara una actitud de vertadera preocupació per la salut laboral dels 55 000 docents de l’ensenyament públic del País Valencià. És, a partir del requeriment, que ara s’envia als centres educatius que s’estableix un punt d’inflexió per a la Conselleria, ja que és a partir d’aquest requeriment quan es constata i ix a la llum l’enorme quantitat d’accions que en matèria preventiva hauria d’haver realitzat la nostra empresa.

És destacable, així mateix, que la major part de la documentació i protocols exigits són de caràcter psicosocial: adopció d’un procediment per a detectar situacions d’assetjament laboral i tindre mesures previstes per a donar resposta a aquestes situacions, la planificació de l’activitat preventiva en matèria de riscos psicosocials, l’anàlisi i valoració de la càrrega mental a què estan exposats els docents, l’avaluació dels factors psicosocials que puguen generar estrés, els ritmes de treball, les relacions personals.
Cal no oblidar, en aquest sentit, que també es demana informació i posada en funcionament dels plans d’autoprotecció que mai no s’han dut a terme, sobre la inexistent vigilància de la salut per als milers de docents o bé sobre la planificació de les mesures d’emergència com puguen ser els primers auxilis, la lluita contra incendis i evacuació de les treballadores i dels treballadors.
La Inspecció de Treball, com a màxima autoritat en matèria de treball i amb aquest requeriment, posa en relleu la lògica preocupació per l’enorme quantitat d’incompliments de la institució educativa i esperem que aquesta funció inspectora comence a posar ordre en el desconcert imperant en la prevenció dels riscos laborals que pateix des de fa molts anys el nostre sector per la deixadesa i la falta d’interés dels que dirigeixen el sector de la prevenció en Educació.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.