Medi ambient

Canviem el model de producció i consum

Aquest 5 de juny, en el Dia Mundial del Medi Ambient, des de l’Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical Valenciana reivindiquem un canvi del model de producció i consum, basat en la cooperació i solidaritat.

04 / 06 / 2021 | Intersindical

Han transcorregut unes poques setmanes des que es va aprovar en Corts Generals la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica i cinc anys de la signatura de l’Acord de París. Durant tot aquest temps hem continuat patint les terribles conseqüències, en forma de pèrdua de vides humanes i danys a l’economia, de l’emergència climàtica. I com bé assenyala el recent manifest “Una llei del clima insuficient, una oportunitat perduda”, l’Àrea de Medi Ambient de la Confederació Intersindical creu que aquesta llei arriba tard i que es queda curta. Reconeixem avanços com l’aposta per la rehabilitació energètica en els edificis, l’objectiu 100% renovable per al sistema elèctric o la prohibició de la mineria de l’urani i la prospecció de combustibles fòssils, però l’objectiu de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle al 23% és clarament insuficient. A més la llei continua insistint en el solucionisme tecnològic del capitalisme verd obviant el seu elevat cost energètic i la utilització de materials rars.

Parell a l’aprovació d’aquesta llei apareix el programa Espanya Pot a través del qual es gestionaran els fons “Next Generation UE”, un paquet de préstecs i subvencions europeus dirigit a l’impuls de la transició ecològica i digital per una suma de 140.000 milions d’euros. Pel que hem conegut fins hui aquests fons corren el risc de ser acaparats per grans empreses per a finançar megaprojectes i per a avançar en col·laboracions publicoprivades en l’àmbit dels serveis públics (educació, sanitat i serveis socials). Ens preocupa enormement que aquests fons, que se suposa serviran per a protegir els ecosistemes, siguen un enorme exercici de “greenwashing”, una rentada de cara verda de les grans empreses energètiques, els projectes de les quals giren entorn de giga factories de bateries i megaprojectes de camps eòlics i fotovoltaics. Molts d’aquests projectes es plantegen a l’Espanya rural i buidada que torna una vegada més a ser saquejada, aquesta vegada en nom de la transició verda. Ens preocupa també la generació d’una “muntanya de deute” per a finançar aquests fons que només serviran, ens temem, per a rescatar a empreses sense futur o a l’hidrogen verd que ofereix molts dubtes i poques certeses. Un pagament, el d’eixe deute, que serà l’excusa perfecta per a seguir en la retallada d’inversions en sanitat, educació, serveis socials, sistema públic de pensions o drets laborals.

D’altra banda, la transició digital corre el risc de ser monopolitzada per les grans empreses tecnològiques, les col·loquialment conegudes com a GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft). Amazon, que pot servir-nos d’exemple, és el paradigma del fenomen de sous que van a la baixa o s’estanquen en aquelles zones on obri un centre de distribució. Al marge de la precarietat laboral que fomenta aquest model, la contribució d’Amazon a l’increment de les emissions de diòxid de carboni a través del transport “l’última milla” no és gens menyspreable.

Per tot això, des de l’Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical Valenciana apostem per un canvi del model de producció i consum, un model que siga just, responsable, sostenible i de proximitat, que possibilite la redistribució equitativa i digna del treball i la construcció de models socials i econòmics que es basen en la cooperació i la solidaritat, que siguen ecològics i protegisquen el medi ambient.

Accedeix al comunicat de l’Àrea de Medi Ambient de la Confederació Intersindical




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.