Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Caos al centre de la Ciutat de València

El canvi en les rutes de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) i el seu pas pel carrer Sant Vicent ha estat un errada monumental de la senyora Català. Tot per fer el contrari que els seus predecessors. Així mateix, fa el contrari a les polítiques europees de tots els colors polítics que porten dècades guanyant espai públic per als vianants i els ciclistes, fomentant la mobilitat activa i col·lectiva, i consegüentment lluitant contra l’escalfament del planeta

Col·lapse a Guillem de Castro, València
Col·lapse a Guillem de Castro, València
12 / 04 / 2024 | Intersindical

En primer lloc, el canvi de les línies posa en perill la gran quantitat de persones que caminen i pedalen diàriament per la plaça de la Reina, el carrer Sant Vicent i la plaça de l’Ajuntament. Ciclistes i vianants es troben desorientats en un espai sense gaire diferenciació de paviments, per on ara sí que passen 600 autobusos diaris i gran quantitat de taxis.

En segon lloc, aquesta modificació posa en risc la salut de les conductores i conductors de l’EMT, ja que es veuen obligats a conduir estressats per no atropellar ningú. Qui es farà responsable dels atropellaments? Qui condueix l’autobús? L’empresa? L’alcaldessa? Un col·lectiu que, a més, pateix ansietat pels canvis diaris en els recorreguts, que fins a l’últim moment, no saben quin camí  han de prendre, i pels col·lapses de vehicles que hi troben. L’augment de la circulació pel centre històric està provocant greus embussos (vehicles que volen i no poden entrar a l’aparcament de la plaça de la Reina o pels camions que descarreguen mercaderies en el Mercat Central). Aquest increment en els riscos laborals psicosocials i ambientals del personal de l’EMT pot derivar en un augment de les baixes i una minva en la qualitat del servei.

Des d’Intersindical i TUC demanem a l’Institut Universitari d’Investigació en Trànsit i Seguretat Viària (INTRAS) un estudi del nombre i gravetat dels accidents de tràfic produïts a Ciutat Vella durant tots aquests anys per veure si les mesures de pacificació viària han servit per a reduir els accidents al centre de la Ciutat de València i poder comparar-ho amb el nou augment en el trànsit rodat.

Calen més inversions en transport sostenible

També cal destacar que no hi ha autobusos ni personal suficient per cobrir l’augment de temps dels trajectes que s’hi ha produït, amb la lògica afectació a la freqüència dels viatges. L’EMT no pot créixer en nombre d’autobusos perquè les dues cotxeres disponibles estan saturades i la campa que volien fer servir al costat del cementeri per augmentar espai no és viable. D’altra banda, no és dona servei als nous barris construïts en la perifèria de la ciutat com ara Sociópolis o l’entorn de la nova Fe.

A més a més, la gratuïtat del transport per a la joventut i el ‘bo viatge’ ha provocat que el nombre de usuaris i usuàries s’incremente fins a 380.000 persones al dia. Per contra, tenim el mateix nombre d’autobusos, el mateix nombre de persones empleades i les mateixes freqüències. En conseqüència els autobusos van de gom a gom.

Per acabar de reblar el clau, tenim el tema del canvi de rutes aleatori, que és un maldecap continu per a les passatgeres i passatgers de l’EMT. L’empresa, per exemple, ha decidit que una inspecció puga determinar traslladar les rutes temporalment pel carrer Poeta Querol quan hi haja massa gent pel carrer Sant Vicent. Tots els festius hi haurà un inspector per a decidir què fan? Amb tots els esdeveniments massius que es donen en aquests espais urbans, seran molts els dies que es tancaran les places al tràfic. És un clar perjudici per a les persones usuàries que no sabran a quina parada acudir o en quin lloc els deixarà el bus.

Per tot açò des del TUC i Intersindical Valenciana demanem a la Senyora María José Català que corregisca aquesta errada monumental.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.