Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Cap a la renaturalització dels espais educatius

Intersindical Valenciana va organitzar aquesta jornada formativa el passat dissabte al Cine-Teatre Ricardo Cebolla de Corbera

09 / 06 / 2022 | Intersindical

Intersindical Valenciana i l’Escola de Formació Sindical Melchor Botella van organitzar la Jornada ‘Renaturalitzem els espais educatius’ en què participaren el Nou Safareig de Catalunya, representants de l’Administració en l’àmbit del Servei d’Infraestructures de la Direcció Territorial i Inspecció Educativa de Castelló, així com experiències capdavanteres d’escoles del País Valencià com el CEIP Attilio Bruscetti de Xàtiva, el CEIP Enric Soler i Godes de Castelló i el CEIP Martínez Valls d’Ontinyent. L’objectiu fonamental era reflexionar sobre l’adquisició de les claus necessàries per obrir el camí cap a la recuperació de la natura als espais educatius.

Actualment, ens enfrontem a un repte climàtic important i al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, establerts a l’Agenda 2030, aprovada per l’Assemblea de Nacions Unides en 2015. Per abordar-los cal un canvi del model de producció, consum i també de la nostra manera de viure. En aquest sentit, l’escola juga un paper fonamental com a espai de transformació i de construcció d’aquest model des de la capacitat crítica i la participació democràtica de tota la comunitat Educativa.

Aquest canvi va lligat al concepte de salut i parteix del coneixement i experimentació en connexió amb la natura que, des de la seua senzillesa, ens proporciona múltiples oportunitats d’aprenentatge.
A més, tractar aquest tema des de l’escola ens permet traslladar aquest aprenentatge als altres espais de les nostres poblacions, perquè l’educació no entén de murs i parets quan s’impliquen tots els sentits.

D’acord amb nombrosos estudis científics, el contacte amb la natura repercuteix positivament sobre la capacitat cognitiva i ens dona un benestar que es tradueix en beneficis per a la nostra salut, a més que ajuda a afrontar situacions d’estrés.

Per això necessitem una escola arrelada al medi en la qual, a partir de la corresponsabilitat, es generen els processos necessaris que ens ajuden a desenvolupar eines i camins cap a la sostenibilitat, partint de la idea que tots els espais de l’escola són igual d’importants per a l’aprenentatge i la vida dels infants. Per tant, des de l’Administració s’ha de donar un impuls perquè els espais dels centres educatius siguen llocs amb identitat, provocadors i amables amb les persones que els habiten.

Resulta necessària també la formació sobre el coneixement de les xiquetes i els xiquets, el respecte a la seua personalitat i els seus drets perquè aquests conceptes siguen eixos sobre els quals gire l’educació, assegurant així la igualtat d’oportunitats.

Sabem que cada interrogant dona lloc a múltiples respostes i amb aquesta evidència ens preguntem:

-Quin món deixem per als infants?

-Quins infants deixem al món?

Està en les nostres mans aprofitar aquesta oportunitat per a generar sinergies, complicitats, iniciatives i organitzar-nos per a fer realitat el món que necessitem.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.