Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Crida unitària del Fòrum Sindical Internacional sobre Transicions Ecològiques i Socials

L’àrea de Salut Laboral i Medi Ambient d’Intersindical ha participat en el Fòrum Sindical Internacional sobre Transicions Ecològiques i Socials celebrat per videoconferència del 14 al 19 de juny de 2021.

30 / 07 / 2021 | Intersindical

L’organització i coordinació del fòrum s’ha realitzat per CGT, GLI França, Rosa Luxemburg, Alter Summit i TUED; la Intersindical Valenciana ha participat al costat de més de 130 organitzacions de tots els continents. Accedeix a la programació.
El Fòrum s’ha organitzat entorn de sessions diàries del 14 al 19 de juny de 2021 en les quals hem participat. Les sessions van combinar temps de presentació i de debat. Va concloure el dissabte 19 de juny amb una assemblea plenària en la qual es va presentar una crida unitària amb vista a la Cop26 de Glasgow i dirigit a totes les forces socials compromeses en la construcció d’una transformació ecològica i social.

Crida unitària
Al final d’aquest Fòrum Sindical Internacional sobre Transicions Ecològiques i Socials, co-construït durant diversos mesos amb més de 130 organitzacions de tots els continents, volem dirigir una crida als nostres germans i germanes del moviment sindical i als aliats amb els quals estem lluitant.

Aquesta crida, basat en les nostres experiències concretes i en les propostes procedents de les nostres pràctiques, ens convida a reafirmar una sèrie d’eixos reivindicatius que considerem fonamentals per a una transició justa i solidària.

1. Cal escoltar la veu de les persones treballadores que s’expressen sobre els reptes que afronten en les seues vides com a empleades i ciutadanes. És partint del lloc de treball, del coneixement i del saber fer dels que produeixen, com podrem construir plans de transició ecològica i social respectuosos amb l’ésser humà i amb el planeta. Hem d’aprofitar els coneixements de totes les persones treballadores, incloses joves i treballadores que actualment estan marginades en el lloc de treball. Exigim una transició justa i preventiva, que incloga a les persones treballadores en el procés de presa de decisions.

2. El paper, l’impacte, el pes i el cinisme de les multinacionals davant l’emergència ecològica i social, sovint de connivència amb els governs, és un obstacle fonamental per a la realització d’una transició seria. La lluita contra el canvi climàtic és il·lusòria sense la propietat pública i una governança amb control democràtic dels recursos i de l’energia. És imprescindible portar la consigna del control públic de la producció i les activitats que tenen impacte en el medi ambient, per a preservar l’interés general.

3. La crisi ecològica global involucra i afecta a tots els sectors de la nostra economia i el nostre sistema productiu, aprofundint les desigualtats existents i fent que els més precaris paguen el preu més alt. Només les forces públiques són capaces de planificar una resposta global, d’anticipar els canvis i les reconstruccions que cal fer. Aquests canvis han de produir-se a escala mundial, amb l’objectiu de la justícia i la igualtat real entre els pobles.

4. Les lluites de les persones treballadores per a protegir el planeta s’estan unint a les dels governs liberal-autoritaris i neofeixistes. Aquestes lluites unides demostren que no pot haver-hi un canvi de rumb sense una renovació democràtica. Les dues lluites per la democràcia i les lluites pel progrés social i mediambiental estan intrínsecament lligades i són portades avant per moltes organitzacions en tots els continents.

5. L’ocupació i el treball, en el centre de l’equació de la necessària transició ecològica i social, poden obrir perspectives en termes de plena ocupació d’acord amb les necessitats socials i mediambientals. Una transició real i justa ha de garantir que els que hui perden la seua ocupació puguen trobar un demà d’igual o major qualitat. Això implica reequilibrar les compensacions que actualment prevalen, sobretot en el comerç internacional, per a fer efectives les normes mediambientals i socials que estan globalment absents, i imposar estrictes criteris de condicionalitat als plans de recuperació a tot el món.

6. És necessari continuar i ampliar els nostres intercanvis, els nostres debats i les nostres aliances per a portar les nostres reivindicacions de forma unida i àmplia i fer-les realitat. És construint una solidaritat efectiva i espais de coordinació a escala internacional com podrem proposar alternatives viables i unificadores als poders representats pels interessos econòmics i financers organitzats, secundats per lluites de poder polític sovint desfavorables a l’interés general. Aquestes aliances estan vinculades a les lluites per la igualtat de gènere i la lluita contra el racisme sistèmic.

Totes les persones tenen dret a accedir, en igualtat de condicions, a ocupacions de qualitat que reduïsquen els gasos d’efecte d’hivernacle (GEI). Per a nosaltres, el treball emprés no acaba ací. Sabem que la lluita serà encara llarga i que requereix tota la nostra implicació, obligant-nos a superar les nostres contradiccions, posant en comú les nostres experiències, el debat entre les nostres propostes i, finalment, tota la força de la nostra mobilització.

Per tant, ens comprometem a continuar la nostra cooperació, amb un primer passe a la vista: la COP26 a Glasgow al novembre d’enguany. Portarem les nostres demandes i treballarem amb altres forces per a construir un moviment ampli i unit cap a una alternativa ecològica, social i democràtica.

Accedeix al document en diversos idiomes.

Accedeix al programa




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.