Salut Laboral

Davant la calor, fem prevenció

Intersindical Valenciana es posa a disposició de les persones treballadores davant la situació de calor extrema al treball

30 / 06 / 2023 | Intersindical

Estem vivint els anys més càlids a l’estat espanyol des de 1961. I sabem que, per nombroses causes, les temperatures cada vegada són més extremes i augmenta la probabilitat dels fenòmens meteorològics extrems. És per això, que cal desenvolupar mesures preventives i garantir la seua aplicació, des de l’empresariat fins a les persones treballadores. Per a la qual cosa, resulta necessària la formació i la informació per prendre consciència i sensibilitzar a les persones i no intentar evitar el risc quan és massa tard.

L’estrés tèrmic pot causar danys en la salut com deshidratació, esgotament, insomni (amb la manca de concentració o el risc d’accident al volant, in itinere que suposa), o el colp de calor. Aquest últim és especialment greu i pot ocasionar la mort.

Alguns dels símptomes són l’esgotament de la transpiració de la pell (pell roja i calenta), respiració accelerada, dolor palpitant al cap….

Per previndre aquesta situació, l’empresa ha de vetlar per un entorn de treball saludable i, a més de mesures d’adaptació al canvi climàtic que afecten directament a les persones treballadores, també ha de desenvolupar polítiques o programes de mitigació al canvi climàtic. Entre altres, proporcionar una alimentació de proximitat, reduint la petjada de carboni, avançar en l’eficiència energètica, facilitar l’accés al treball en un transport sostenible, renaturalitzar l’entorn laboral (fet que ajudarà a baixar els graus necessaris per al benestar de les persones treballadores), augmentar les zones verdes, tenir sistemes de depuració per al retorn de l’aigua neta, etc.

Des d’Intersindical Valenciana fem les següents recomanacions, entre altres, indispensables en època de calor:
-Verificar diàriament i en qualsevol moment que siga necessari les condicions meteorològiques (butlletins meteorològics, consultes a les pàgines de l’AEMET, etc.), a fi d’establir el nivell de risc.
- Proporcionar aigua potable i fresca en les proximitats del lloc de treball.
- Disposar de protecció solar.
- Disposar d’un uniforme de treball transpirable i adaptat a les característiques de cada persona.
- Realitzar més descansos al llarg de la jornada laboral.
- Disposar de llocs en ombra on poder refugiar-se.
- Canviar els horaris de treball per evitar les hores de major exposició.
- Assegurar una hidratació i nutrició adequada.
- Afavorir el treball en equip perquè les persones treballadores estiguen sempre acompanyades i evitar el treball en solitari.
- Cobrir el cap.
- Proporcionar a les persones treballadores la formació i informació necessària sobre els riscos que comporta la seua tasca i també les mesures preventives a adoptar, així com formació en primers auxilis.
- Realitzar la vigilància de la salut específica que valore el risc a l’estrés tèrmic.
- Dur a terme avaluacions de riscos, en aquest cas, mesuraments de la temperatura al lloc de treball en diferents franges horàries quan es tracte de treball a l’interior per si cal augmentar o millorar els sistemes de ventilació o sistemes de climatització.

A més, informem de la nova normativa recollida al Butlletí Oficial de l’Estat, del 12 de maig de 2023. Aquesta regula, entre altres qüestions, que en el supòsit en el qual s’emeta, per part de l’Agència Estatal de Meteorologia, o en el seu cas, l’òrgan autonòmic corresponent en el cas de les comunitats autònomes, un avís de fenòmens meteorològics adversos de nivell taronja o roig i les mesures preventives preses no garantisquen la protecció de les persones treballadores, resultarà obligatòria l’adaptació  de les condicions de treball, inclosa la reducció o modificació de les hores de desenvolupament de la jornada prevista.
D’aquesta manera, si AEMET comunica l’alerta taronja o roja, l’empresa ha de modificar i adaptar les condicions laborals pels riscos que la situació comporta.

En aquest sentit, des d’Intersindical Valenciana ens posem a disposició de les persones treballadores que estiguen patint aquesta situació i necessiten assessorament i acompanyament.

Davant la calor, fem prevenció.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.