Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Desenes d’organitzacions de tot l’estat espanyol es mobilitzen a Conca en defensa d’un tren que vertebre el territori

Conca acull la “III Trobada Estatal Tren i Clima” que analitza l’impacte de la supressió ferroviària en tres comunitats autònomes

01 / 10 / 2022 | Intersindical

El moviment social pel tren, i en defensa del ferrocarril, es reuneix a Conca el 30 de setembre i l’1 i 2 d’octubre contra el tancament del servei ferroviari entre Aranjuez, Conca i Utiel

Les plataformes ciutadanes pel tren, municipals, comarcals, provincials i autonòmiques, que se situen sota el paraigua de la Coordinadora Estatal pel Tren Públic, Social i Sostenible, realitzen una trobada estatal presencial a Conca, el divendres 30 de setembre, i el dissabte 1 i el diumenge 2 d’octubre, com a protesta per l’intent del Ministeri del Transport de tancar el servei ferroviari entre Aranjuez, Comunitat de Madrid, Conca, Castella – La Manxa, i Utiel, Comunitat Valenciana.

És inaudit que el Ministeri del Transport pretenga tancar un servei ferroviari prestat en el món rural de l’Espanya Abandonada de Castella – La Manxa, i, per això, les plataformes ciutadanes pel tren han triat la ciutat de Conca per a realitzar la seua primera trobada presencial després del període més dur de la pandèmia de la Covid19.

En la trobada conflueix també el moviment social climàtic, el de les diverses entitats que lluiten contra l’escalfament global provocat essencialment per la crema de combustibles fòssils, perquè entenen que l’activitat desenvolupada per la Coordinadora Estatal pel Tren, i les seues plataformes en defensa del ferrocarril, ha de créixer en potència i capacitat d’influència davant, entre altres causes, la COP27 del 6 al 20 de novembre, que se celebrarà a Egipte.

Les concepcions bàsiques que hui defensa el Ministeri del Transport no concorden amb la prestació del servei públic essencial que és el transport, que ha de facilitar l’accés als béns, als serveis i als contactes amb les altres persones, aconseguint aquesta accessibilitat amb la mínima mobilitat; ni concorden amb la vertebració i reequilibri territorial, ni amb l’actual situació d’emergència climàtica, ni amb la transició ecològica justa que la gran majoria de la societat espanyola necessita.

D’altra banda, les plataformes pel tren estimen que el ferrocarril és una peça clau per a la imprescindible descarbonització del transport. L’aposta per un errat model basat en la carretera i en l’automòbil, i les negatives inversions en el “Tot AVE”, han afeblit el sistema ferroviari que hui hauria d’estar jugant, ja, un paper central en la lluita contra el canvi climàtic. Per això, és primordial centrar esforços en el transvasament al ferrocarril de mercaderies i persones que hui són transportades per carretera, avió i vaixell.

Desenes d’organitzacions de tot l’Estat es reuneixen a Conca en defensa del tren que vertebre el territori i refrede el planeta. La trobada servirà per a dissenyar estratègies conjuntes d’actuació en favor de polítiques de transport sostenible basades en el lema a peu, amb bicicleta i amb tren.
Com a colofó de la trobada Tren i Clima, que tindrà un caràcter eminentment
reivindicatiu, les entitats organitzadores, de diferents àmbits socials, sindicals,
ecologistes, climàtics,... convoquen una mobilització el diumenge 2 d’octubre, a les 12h30, en la Plaça d’Espanya de Conca, contra el tancament del servei ferroviari entre Aranjuez, Conca i Utiel.


En el programa de la trobada s’abordaran, en sessions plenàries i grups de treball, tota una sèrie de temàtiques sobre el paper del ferrocarril com a eina clau per a vertebrar els territoris i reduir les emissions de gasos GEI del sector del transport, a l’Estat espanyol. Així, durant els tres dies de treball previstos es debatran i es definiran estratègies d’actuació conjuntes sobre la importància d’un adequat servei ferroviari en l’àmbit rural; sobre com incidir en les polítiques de transport ferroviari del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; sobre les iniciatives judicials i institucionals en favor del tren; i sobre la pròpia articulació de les plataformes de defensa del ferrocarril per a reforçar la seua capacitat d’actuació.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.