Moviment antinuclear

Deu anys del catastròfic accident nuclear en Fukushima

L’11 de març de 2011 es va produir l’accident nuclear més gran de la història, després de l’ocorregut a Txèrnobil (Ucraïna) en 1986.

11 / 03 / 2021 | Intersindical

Hui recordem l’aniversari de la catàstrofe provocada per la central nuclear (CN) japonesa de Fukushima i l’alt risc que representa l’energia nuclear. Una efemèride que coincideix amb les mobilitzacions perquè la central de Cofrents tanque el pròxim 20 de març, quan expira la seua llicència d’activitat. Curiosament, el reactor de la central de Confrents és idèntic a un dels reactors destruïts en Fukushima.

L’11 de març de 2011, es va produir un terratrèmol enfront de la costa nord-oest del Japó. Un tsunami de 14 metres d’altura va arribar a terra ferma. A banda de mobiliari urbà, la barrera d’aigua va tirar a terra al dic de contenció de la central nuclear de Fukushima Dai-ichi, de tan sols 5,7 metres. Immediatament es van inundar els terrenys confrontants i els soterranis de la planta. Es van destruir els generadors d’emergència i la pèrdua accidental de refrigerant va donar lloc a tres fusions nuclears, tres explosions d’hidrogen i una contaminació radioactiva, sense precedents en l’oceà, sense comptar la continental, que va obligar a evacuar tota la població en un radi de 30 quilòmetres.

Deu anys després, els nivells de radiació han caigut, excepte a les aigües més pròximes a la central elèctrica, que encara roman tancada. La fauna i flora marina es recuperen a poc a poc i es reobrin els pobles, que van ser buidats després del segon accident nuclear més greu de la història, només per darrere del de Txèrnobil. Malauradament, encara continua havent-hi molt perills latents. Un nou estudi publicat -coincidint amb el 75 aniversari de l’atac a Hiroshima- alerta del risc que es tanca en els tancs de la central i advoca en contra d’alliberar el seu contingut a la mar, tal com proposen alguns responsables governamentals.
En els últims anys els nivells de cesi radioactiu han disminuït en l’aigua de mar i en la vida marina al Pacífic. No obstant això, alerten que alguns no es van detectar en tan grans quantitats en 2011 i, el més important, no tots tenen els mateixos efectes en l’oceà.

Des de 2011, s’ha estudiat la propagació de la radiació de l’accident de Fukushima a través del Pacífic. Es va mobilitzar un equip científic per a dur a terme una investigació internacional i estudiar les primeres rutes del cesi-134 i -137, dos isòtops radioactius produïts als reactors, que van prendre enfront de la costa del Japó. També va crear una xarxa d’investigadors als Estats Units i el Canadà que han ajudat a controlar l’arribada i el moviment de material radioactiu a la costa del Pacífic d’Amèrica del Nord.

No obstant això, ara està més preocupat pels més de 1.000 tancs a l’interior de la planta que s’estan omplint d’aigua subterrània contaminada pel contacte amb els reactors i els seus edificis de contenció. Encara que els sofisticats processos de neteja han sigut capaços d’eliminar molts isòtops radioactius i s’han dut a terme immensos esforços per a desviar les aigües subterrànies, algunes estimacions afirmen que eixos tancs tornaran a omplir-se en un futur pròxim, per la qual cosa alguns funcionaris japonesos han proposat que s’allibere aigua directament a l’oceà.

La catàstrofe de Fukushima segueix produint efectes devastadors. Les labors de descontaminació dels terrenys, edificacions i infraestructures són molt costoses i posen en perill les persones que les realitzen. La inversió destinada a aquest fi és molt elevada, milers de milions d’euros, i ix de les arques de l’estat japonés. La informació sobre els riscos als quals està sotmesa la població s’oculta i maquilla. Fa ara deu anys els tres reactors nuclears es fongueren i, des de llavors, s’està produint l’alliberament més gran de radioactivitat a l’aigua. La contaminació afecta ja a tot l’oceà Pacífic, a les seues costes, a la seua fauna i flora, i a la població. Les repercussions per a la humanitat i el nostre territori, a mitjà i llarg termini, són molt importants.

Les centrals nuclears no només són contaminants i perilloses, sinó que també són innecessàries. La seua producció es pot compensar, a curt termini, amb mesures d’estalvi i eficiència energètiques i amb la implantació d’un nou model energètic liderat per les energies renovables, existeixen països com Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Corea del Sud o Taiwan que ja han realitzat el canvi.

Intersindical demana el tancament de la nuclear de Cofrents el pròxim 20 de març, que no es renove la seua llicència d’activitar i que es prioritze la seguretat ciutadana i del medi ambient. L’acumulació de parades per a reparar les contínues avaries que pateix després de trenta-set anys de funcionament evidencia l’estat de deteriorament en què es troba la central. Això sotmet a les persones treballadores i a tota la població a un elevat perill i augmenta el risc que ocórrega un accident de conseqüències catastròfiques.

#TanquemCofrents

#FukushimaMaiMes




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.