Dia Internacional per a la prevenció de l’explotació del Medi Ambient en la guerra i els conflictes armats

Aquest 6 de novembre, i en tot moment, la Intersindical reclama la fi de l’explotació del Medi Ambient, de la guerra i els conflictes armats, i la consecució de la pau mundial.

06 / 11 / 2020 | Intersindical

En el 2001 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 6 de novembre com el Dia Internacional per a la prevenció de l’explotació del Medi Ambient en la guerra i els conflictes armats, una data que pretén protegir el medi ambient en situacions de conflicte.

Les guerres posen fi a la vida, en tots els territoris on es donen, i destrueixen tot el que troben. Les víctimes dels conflictes bèl·lics són innombrables, i el medi ambient és una més, no oblidem la destrucció dels recursos naturals, minerals, estratègics, com la crema de boscos, la contaminació d’aqüífers i de sòls, i la reducció de la biodiversitat.

Si mirem a través de la Història, des de l’origen de l’ésser humà, veiem que una de les causes importants de les guerres i els conflictes armats és l’explotació dels recursos naturals. L’ONU ens indica que en els últims 60 anys, quasi la meitat dels conflictes armats interns han estat relacionats amb l’explotació d’algun recurs natural, ja siga pel seu valor econòmic (or, diamants, minerals, petroli, coltan…) o estratègic, com per la seua escassetat (aigua o terra).

En aquests moments, l’augment de l’impacte del canvi climàtic en totes les regions, fa que el risc de conflicte cresca, però també incideixen els impactes ambientals i socioeconòmics. Hem de considerar la insostenibilitat dels recursos naturals, minerals o estratègics per l’alta pressió sobre la seua disponibilitat, a causa del capitalisme i les seues polítiques neoliberals, però també pel creixement de la població, per l’augment del consum i per la degradació mediambiental. I no podem oblidar que la injusta distribució dels recursos naturals, la seua mala gestió, la corrupció i els règims no democràtics són generadors de conflictes armats.
A més, els recursos naturals també serveixen per a finançar guerres. Per exemple, des de 1995, el 75% dels conflictes a Àfrica han sigut parcialment finançats pels recursos naturals. Així, l’extracció il·legal de minerals, fusta, carbó i espècies silvestres han servit per a alimentar conflictes. Per exemple, a la República Democràtica del Congo, tals activitats han generat 100.000 milions de dòlars per als rebels i els grups criminals.

És necessari que actuem i ajudem a regular els recursos i compartir-los, acudir a la mediació i garantir el dret a la terra i l’apoderament de les dones. Identificar la procedència i regular la venda, implicant la societat civil, els governs i les organitzacions regionals. Exigint la certificació de l’extracció i la producció, i el comerç just, tenint en compte a les comunitats locals. Compartint els recursos, com en la conca del riu Senegal, a Àfrica, del llac Titicaca, a Sud-amèrica… Ajudant a l’apoderament de les dones en els processos de mediació i ajuda a la distensió de possibles conflictes, com a Colòmbia. I, també, mitjançant la mediació de les institucions regionals i internacionals, però també garantint el dret a la terra.

Des de la Intersindical exigim que es garantisca la pau, la preservació de la vida i del medi ambient, advoquem per la fi dels conflictes armats. No podem oblidar que la pau està unida a cura dels recursos naturals que sostenen els nostres mitjans de subsistència i els ecosistemes.

La igualtat, la no-discriminació i la solidaritat entre els pobles i les persones és imprescindible per a aconseguir la pau. Existeix una la complexa relació entre les dones i els recursos naturals en zones de conflicte, és imprescindible el seu apoderament i la sostenibilitat per a consolidar la pau.

Des de l’Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical ens posicionem a favor de la pau i dels ecosistemes saludables, amb una gestió sostenible dels recursos naturals. Estem en contra de tota mena d’agressió que pose en perill la salut i supervivència dels éssers vius i del medi ambient.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.