Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

El ‘dret humà’ a l’aigua, amenaçat

L’aigua, element integrant dels ecosistemes naturals, fonamental per al sosteniment i la reproducció de la vida, comença a cotitzar en la Borsa de Nova York

14 / 12 / 2020 | Intersindical

El passat 7 de desembre, va començar a cotitzar-se l’aigua en el mercat de futurs de matèries primeres de la borsa de Nova York. El seu preu començarà a fluctuar com ho fa l’or o el blat, a causa de la seua escassetat. Aquest fet converteix l’aigua en un producte mercantilitzat i especulatiu. Així doncs, és un pas decisiu en la seua privatització.

Els defensors del mercat de futurs, consistent a poder negociar el valor del bé en una data futura, indiquen que ajuda a assegurar els preus futurs de l’aigua. Consideren que d’aquesta forma s’aconseguirà una major eficiència tant en el mercat com a l’hora del seu proveïment a municipis i a l’agricultura. A més a més, sostenen que així protegiran el preu de l’aigua dels alts i baixos del mercat.

Des d’Intersindical Valenciana no podem defensar el mercat de futurs de l’aigua i dels productes bàsics, perquè, en altres ocasions, el resultat ha sigut que s’han convertit en productes a la mercè de l’especulació, perquè els mercats sempre busquen inversions segures. Així va ocórrer amb els preus dels aliments bàsics durant la crisi financera de 2008, quan les borses es van afonar en els anys posteriors a la caiguda de Lehman Brothers. Davant la situació crítica dels productes financers i immobiliaris, els capitals van buscar invertir en el mercat de futurs d’aliments bàsics, com la dacsa o el blat, comprant aquests productes bàsics en forma de futurs. Això va provocar que els preus pactats pujaren cada vegada més per l’elevada demanda, originant una pujada dels preus dels aliments de primera necessitat a nivell planetari, causant fams i milions de morts en països del Sud global.

La notícia de la cotització de l’aigua a Califòrnia, ens posa en alerta perquè pot estendre’s a altres països i convertir l’aigua en un refugi per a capitals àvids de guanys segurs, que no es podran utilitzar per a la reconstrucció davant la crisi social, econòmica i mediambiental en la qual ens trobem per la pandèmia generada per la COVID-19. També perquè pot suposar un pas més cap a la tendència privatitzadora de l’aigua per les administracions públiques.

Pedro Arrojo, relator especial de l’ONU, en una carta traslladada a les Nacions Unides adverteix sobre les conseqüències negatives que tindrà aquest mercat de l’aigua per al seu futur accés com a dret fonamental. L’escrit ha sigut secundat per altres experts internacionals.

A Europa, la Directiva Marco protegeix l’aigua en afirmar que no pot ser considerada un actiu econòmic. La ciutadania ha de continuar reivindicant-la com a dret fonamental i no permetre la seua privatització i mercantilització borsària, perquè les grans empreses no dubtaran a tractar d’estendre el model californià a altres països.

En definitiva, des del Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient, recordem que l’ONU considera l’aigua com un dret humà i demanem que es garantisca, com a servei públic, per les administracions públiques. Exigim que es paralitze tot procés privatitzador i especulatiu que convertisca l’aigua en un bé borsari, perquè l’aigua és un bé comú.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.