Salut Laboral

El País Valencià es troba des del 15 de juny en fase 3 de desescalada pel nou coronavirus SARS-CoV-2

Principals activats en la Fase 3 de desescalada pel coronavirus.

15 / 06 / 2020 | Intersindical

Desapareixen les franges horàries per a la realització d’activitat física. Es permet l’obertura dels parcs infantils recreatius. Tot el País Valencià es troba des de dilluns 15 de juny en fase 3:

Ordre SND/458/2020, de 30 de maig, del Ministeri de Sanitat

1-Orden_SND-458-2020_30_de_maig_Ministeri_de_Sanitat_BOE-A-2020-5469-consolidado.pdf

Ordre SND/507/2020, de 6 de junio (BOE-A-2020-5795)

2-Orden_SND-507-2020_6_juny_BOE-A-2020-5795.pdf

Ordre SND/520/2020, de 12 de juny, del Ministeri de Sanitat

3-Ordre_SND-520-2020_12_juny_Ministeri_Sanitat_BOE-A-2020-6088.pdf

Decret 8/2020, de 13 de juny, del president de la Generalitat (DOGV del 13 de juny)

Fase_3_Generalitat_2020.pdf

Mobilitat
Es podrà circular per les tres províncies del País Valencià (Castelló, València i Alacant) a efectes del procés de desescalada i no es permetrà viatjar a altres províncies diferents de les del País Valencià, llevat de les causes ja contemplades anteriorment: motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de tornada al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, persones dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d’anàloga naturalesa.
Desapareixen les franges horàries per a la realització d’activitat física.
Es permet l’obertura dels parcs infantils recreatius.

a) Indicacions generals
Qualsevol activitat permesa haurà de desenvolupar-se en condicions de seguretat, mesures de prevenció i higiene, autoprotecció i distanciament social de seguretat.

L’ús de màscara és obligatori per a majors de 6 anys en la via pública, en espais a l’aire lliure i en qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobe obert al públic, sempre que no siga possible mantenir una distància de seguretat d’un mínim de metre i mig.

Tots els locals i altres establiments, així com l’equipament, de les activitats permeses hauran de ser periòdicament desinfectats i higienitzats.

b) Transport públic
En el transport públic (autobús, metro o tren) es permet utilitzar tots els seients. Els passatgers han d’anar asseguts. Si van drets, s’ha de garantir la separació.

c) Transport privat
Es permet l’ús compartit de vehicles privats limitat a dues persones per cada fila de seients, amb màscara i respectant la distància. No obstant això, les persones que resideixen en el mateix habitatge podran compartir, sense que siga necessari l’ús de màscara, un mateix vehicle. En el cas de motocicletes i ciclomotors (conductor i passatger) és obligatori l’ús de guants i casc integral amb visera o màscara, si no es conviu en el mateix domicili.

Molt recomanable en els trasllats la utilització de la bicicleta, sempre que es puga, o anar caminant.

Si tens símptomes compatibles amb coronavirus, has d’aïllar-te i romandre en casa. Telefona al 900 300 555 o sol·licita cita al teu centre de salut a través de la web de Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública o de l’App GVA CORONAVIRUS.

Mesures de caràcter social
Es pot mantenir contacte social en grups reduïts de no més de 20 persones, llevat el cas de persones convivents.  Les persones que resideixen en un mateix domicili poden compartir un mateix vehicle privat.

Es permeten vetlatoris i soterrars amb límit màxim de 25 persones, en espais tancats, i de 50 persones si és a l’aire lliure o en la comitiva per a l’acomiadament de la persona traspassada.
Es permet l’assistència a llocs de culte, sempre que no se supere un 75% del seu aforament.

Les cerimònies nupcials i altres celebracions religioses podran realitzar-se amb un aforament del 75%.

Es poden visitar habitatges tutelats, centres residencials de persones amb discapacitat i centres residencials de persones majors. En aquest últim cas preferentment en casos excepcionals.

Comerç al detall
El comerç al detall i de prestació de serveis pot obrir els seus locals reduint l’aforament al 75%.

Els mercats a l’aire lliure o de venda no sedentària en la via pública han de limitar l’afluència de clients de manera que s’assegure la distància social de metre i mig.

Els parcs i centres comercials han de mantenir amb un aforament màxim en els establiments comercials del 75% i del 75% en les zones comunes.

Hostaleria i restauració
Els locals d’hostaleria i restauració no poden superar el 75% del seu aforament. Està permés el consum en la barra sempre que es garantisca una distància mínima de seguretat entre clients. Les terrasses dels establiments d’hostaleria i restauració poden acollir reunions de fins a un màxim de 20 persones i ocupant fins al 100% el nombre de taules permeses. Reobrin les discoteques i bars d’oci nocturn amb 1/3 del seu aforament.

S’ha de procurar el pagament amb targeta o altres mitjans que no supose contacte físic entre dispositius, evitant, sempre que siga possible, l’ús de diners en efectiu. L’ocupació màxima dels serveis serà d’una persona per a espais de fins a 4 metres quadrats. Per a espais de més de quatre metres quadrats que compten amb més d’una cabina o urinari, l’ocupació màxima serà del 50% del nombre de cabines/urinaris que tinga l’estança.

Ús de platges
Es permet anar a les platges en grups de màxim 15 persones, excepte convivents. En les zones d’estada dels usuaris, s’ha d’establir una distribució espacial per a garantir la distància de seguretat d’un mínim de metre i mig entre els usuaris mitjançant senyals al terra limitant els espais. Tots els objectes personals, com tovalloles, cadires i elements similars, han de romandre dins del perímetre de seguretat de dos metres establert, evitant contacte amb la resta d’usuaris.

Es recomana que els eixos dels para-sols no s’instal·len a distàncies inferiors de 4 metres. Es permet la pràctica d’activitats esportives, professionals o d’esplai, sempre que es puguen desenvolupar individualment i sense contacte físic, permetent mantenir una distància mínima de dos metres entre els participants. Es podrà fer ús de les dutxes, serveis i vestuaris limitant l’ocupació a una persona.


Altres activitats amb limitació d’aforament o grupals

Informació activitat educativa

a) Actuacions en l’àmbit educatiu no universitari:
- La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport assegurarà el compliment per les titularitats dels centres docents, públics o privats que imparteixen els ensenyaments contemplats en l’article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, de les normes que s’establisquen per a la prevenció de la Covid-19, i per a la desinfecció i condicionament dels esmentats centres.

- Tots els centres desenvoluparan durant la fase 3 les mesures següents:

1. Atenció tutorial individual presencial a les famílies, mitjançant cita prèvia, per a resolució de dubtes, acompanyament emocional i lliurament o recepció de materials, especialment per a l’alumnat que no haja tingut les mateixes oportunitats de seguiment telemàtic que la resta de les companyes i companys, i per a l’alumnat amb necessitats educatives especials o per a l’alumnat tutelat o protegit en centres residencials de serveis socials.
2.  Els centres que impartisquen ensenyaments en les quals s’hagen de realitzar proves extraordinàries d’avaluació final organitzaran activitats presencials amb alumnat en grups reduïts i adoptaran les mesures organitzatives que siguen necessàries per a garantir que es mantinga una distància de seguretat d’1,5 metres.
3. Els centres que presenten alumnat a les proves d’accés a la universitat organitzaran activitats presencials amb alumnat en grups reduïts i adoptaran les mesures organitzatives que siguen necessàries per a garantir que es mantinga una distància de seguretat d’1,5 metres.
4. Tots els centres realitzaran totes aquelles actuacions pedagògiques i administratives necessàries per a organitzar tant la finalització del curs escolar 2019/2020, com l’inici del pròxim curs 2020/2021.

- Les mesures assenyalades en l’apartat anterior seran aplicables en tots els centres docents sostinguts amb fons públics degudament autoritzats que impartisquen els ensenyaments a què fa referència l’article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, en l’àmbit de les competències de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, inclosos els centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE), els serveis psicopedagògics escolars (SPE) i els centres dependents de l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV).

- Tots els centres esmentats en l’apartat anterior han d’aplicar aquestes mesures quan s’incorporen a la fase 3.

- Les persones o entitats titulars dels centres privats concertats adaptaran aquestes mesures a la normativa pròpia que és aplicable a aquesta mena de centres.

- Els centres docents privats no concertats han d’adequar aquestes mesures en el marc de la seua autonomia, recollida en l’article 25 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació.

- La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport dictarà les instruccions necessàries per al desenvolupament del qual es recull en els apartats anteriors, així com per a l’organització i el funcionament dels centres docents durant el pròxim curs 2020/2021.

- Es permet la reobertura d’escoles infantils privades i de les escoles infantils municipals que imparteixen el primer cicle d’educació infantil de zero a tres anys, autoritzades per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a partir del dia 19 de juny. En tot cas hauran de respectar-se les mesures de seguretat i higiene que establisquen les autoritats sanitàries.

b) Actuacions en l’àmbit educatiu universitari
- Es manté la suspensió temporal de l’activitat educativa i formativa presencial en l’àmbit educatiu universitari, amb l’excepció de les activitats presencials de les pràctiques externes, que podran dur-se a terme sempre que es complisquen les següents condicions:
1. La represa de les pràctiques presencials no significarà abandonar les pràctiques que es desenvolupen de manera telemàtica. Les dues maneres es podran usar indistintament o de manera simultània, i es considerarà la manera telemàtica la forma prioritària.
2. Només s’autoritzaran noves pràctiques acadèmiques externes, presencials o no presencials, en empreses que no es troben en un procediment de regulació d’ocupació (ERTO/ERO), excepte si aquest està lligat a una part específica de l’empresa, no relacionada amb la pràctica que cal desenvolupar. A les empreses se’ls exigirà una declaració responsable de no estar inserida en un ERTO/ERO i, si escau, hauran de garantir la tutela efectiva de l’estudiant d’acord amb el projecte formatiu.
3. La realització de pràctiques acadèmiques externes presencials durant la transició a una nova normalitat només pot dur-se a terme en aquelles àrees d’activitat autoritzades pel Govern Estatal i per la Generalitat.
4. En les empreses i entitats s’hauran d’adoptar les mesures necessàries per a complir les mesures d’higiene i/o prevenció per a l’estudiant, de la mateixa manera que les existents per a les treballadores i els treballadors.
5. Per a la represa o l’inici de noves pràctiques de manera presencial, l’empresa o entitat col·laboradora i l’estudiant es comprometran a complir les mesures de seguretat i salut establides en el centre de treball assignat. Per a això, l’empresa o entitat tindrà el deure d’informar, formar i fer respectar l’estudiantat pel que fa a aquestes mesures, així com proporcionar-li els mitjans de seguretat i protecció indispensables per al desenvolupament de la pràctica. Aquest compromís es realitzarà mitjançant una declaració responsable. Per la seua part, l’estudiant es comprometrà a complir i respectar les normes de funcionament, seguretat i prevenció de riscos laborals de l’entitat, compromís que haurà d’adquirir a través del document d’acceptació de la pràctica.

- En l’àmbit de la investigació d’excel·lència, així com en la resta dels laboratoris i els serveis de suport a la investigació i la seua administració, s’habilita la possibilitat d’activitat presencial. En els laboratoris i espais on es realitzen proves de risc sanitari es garantiran totes les mesures de protecció i seguretat necessàries.

Culturals
Biblioteques i museus (amb un 75% d’aforament). Sales d’exposicions, monuments i equipaments culturals (sempre que no superen el 75% del seu aforament). Cines, teatres, auditoris i espais similars, amb butaques preassignades i fins a un 75% del seu aforament.

Turisme i negocis
Les empreses registrades poden realitzar turisme actiu i de natura en grups limitats de fins a 30 persones. Els guies turístics treballaran mitjançant cita prèvia i els grups seran d’un màxim de 20 persones. Els hotels i allotjaments turístics ja poden disposar de fins a un 75% de la seua capacitat i utilitzar les zones comunes mantenint en aquestes també el 75% del seu aforament. Congressos, encontres, reunions de negoci, conferències i esdeveniments sense superar en cap cas els 100 assistents.

Esport i oci
Els esportistes integrats en clubs participants en lligues no professionals federades podran realitzar entrenaments tàctics en grups de fins a 30 persones en espais oberts i 20 persones en tancats, evitant contacte físic.

Les instal·lacions esportives cobertes s’organitzaran per torns horaris i es permet l’activitat en grups de fins a 30 persones en espais oberts i 20 persones en tancats, sense contacte físic. Es podran utilitzar els vestidors. Les piscines recreatives no superaran un aforament màxim del 75%, garantint la distància de seguretat i amb horaris per torns. Les escoles d’estiu poden realitzar les seues activitats limitant el nombre de participants al 75% del nombre habitual i fins a un alumnat màxim de 100 en espais tancats i 250 en espais oberts.





Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.