Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

El Port de Castelló supera els límits d’emissió de partícules de PM2.5 establerts per l’OMS

‘Frenem la contaminació’, plataforma en què està integrada la Intersindical Valenciana, denuncia que encara no s’ha realitzat l’estudi de qualitat de l’aire al qual es va comprometre l’Ajuntament de Castelló en 2018.

16 / 03 / 2021 | Intersindical

‘Frenem la contaminació’ denuncia que l’Ajuntament de Castelló no ha complit amb allò que s’havia compromés. L’any 2018 el consistori va aprovar per unanimitat la realització d’un estudi de qualitat de l’aire objectiu i independent abans que acabara l’any, moció impulsada per la mateixa Plataforma. Però a hores d’ara encara no ha començat. A finals de 2019 es va realitzar un estudi preliminar com a pas previ a l’estudi de qualitat de l’aire en si.

A continuació transcrivim la nota de premsa:

4 dels 5 mesuradors del port superen els nivells de PM2.5 establerts per l’OMS

La Plataforma ciutadana Frenem la contaminació valora els registres de 2020 de les estacions de mesurament instal·lades a Port Castelló, publicades als històrics de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica, i posa de manifest que quatre d’aquestes cinc estacions de mesurament superen els límits anuals de PM 2.5 establerts per l’Organització Mundial de la Salut. L’estació anomenada Llevant també superaria el límit de PM10. «A més de superar els límits anuals, aquestes estacions també superen entre 26 i 39 dies els límits diaris de PM 2.5 i, com ja vam apuntar amb l’estació del Camí Fondo, les superacions són especialment freqüents als mesos d’hivern. L’estació de Gregal, per exemple, supera aquest límit diari durant 12 dies seguits al mes de desembre» explica Inés Turpin, una de les portaveus de la Plataforma. La mida de les PM 2.5 fa que siguen totalment respirables.
Aquestes partícules tenen un diàmetre inferior a 2.5 micròmetres (100 vegades més fins que un cabell humà), el que possibilita que entren a l’aparell respiratori i que fins i tot puguen arribar al torrent sanguini. Per tot això, les PM 2.5 tenen efectes seriosos sobre la salut, a més de romandre durant més temps a l’aire.

Cal assenyalar que Conselleria va resoldre que tots els granels que generen partícules haurien de ser tractats en naus tancades al Port d’Alacant. «S’han d’utilitzar les millors tècniques disponibles (MTD) tant per a l’estiba i desestiba com per a l’emmagatzematge d’aquests productes, que en aquest cas són aquelles en les quals els productes estan confinats.

És difícil entendre que Conselleria no estiga aplicant els mateixos paràmetres a aquest port» apunta Turpin. A més a més, la Plataforma continua reivindicant el dret a la informació. «Continuem posant l’accent a què suposaria tenir a l’abast panells informatius amb dades clares sobre la qualitat de l’aire a temps real i saber si en eixe moment s’està donant pics d’algun contaminant» comenta Xavier Aragó, un altre dels portaveus de la Plataforma. «De fet, l’Ajuntament de Castelló va aprovar la instal·lació d’aquest tipus de panells informatius a maig de 2017, però mai més s’ha parlat d’ells».

A maig de 2018, l’Ajuntament de Castelló va aprovar per unanimitat la realització d’un estudi de qualitat de l’aire objectiu i independent abans que acabara l’any 2018, moció impulsada per la mateixa Plataforma i que a hores d’ara encara no ha començat. «Sabem que a finals de 2019 es va realitzar un estudi preliminar com a pas previ a l’estudi de qualitat de l’aire en si, i que aquest va estar encarregat al Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya proposat per la Plataforma Frenem la contaminació, però res més. És complicat creure en els terminis quan, fins ara, se’ls han saltat tots» conclou Aragó.

Llig la nota de premsa en PDF




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.