Ecologia i sostenibilitat

En el Dia Mundial de l’Aigua, Intersindical amb la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública

Avui, 22 de març, la Intersindical assumeix, completament, l’escrit realitzat per la Xarxa Valenciana per l Aigua pública, que a continuació exposa.

22 / 03 / 2019 | Intersindical

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Publica celebra la constitució de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua en el Dia Mundial de l’Aigua

Cal avançar en la recuperació de la gestió pública de l’aigua i la protecció i recuperació dels rius i ecosistemes aquàtics

La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública vol reivindicar en aquest 22 de març, Dia Mundial de l’Aigua, polítiques efectives de protecció dels rius i altres ecosistemes aquàtics, la fi dels processos de privatització i la recuperació de la gestió pública de l’aigua.

En aquest sentit celebra la recent constitució de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua de la Comunitat Valenciana, una demanda que la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública va efectuar, entre altres reivindicacions a la Consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, en desembre de 2017.

La missió de l’Observatori Ciutadà de l’Aigua, segons el seu manifest fundacional, és “contribuir a la definició i implantació d’un model de gestió pública directa, eficaç, transparent i participativa, adaptat a les noves condicions climàtiques, que garantisca el drets humans fonamentals a l’aigua i al sanejament, tot respectant la integritat dels ecosistemes aquàtics.”

“En un escenari de canvi climàtic, la garantia de dret humà a l’aigua depèn de la recuperació de la integritat del cicle hidrològic i, més concretament, del manteniment en bon estat dels ecosistemes aquàtics, que constitueixen la font renovada d’aigua per al consum humà. Esta doble vessant de dret humà i caràcter ecosistèmic, situa la gestió del cicle urbà de l’aigua en l’àmbit d’una gestió pública al servei del conjunt de la població que no és compatible amb mediacions d’interessos privatius de caire lucratiu.”

L’Observatori igualment prestarà especial atenció a la vigilància del compliment dels drets humans a l’aigua i al sanejament a la Comunitat Valenciana i promourà l’establiment d’un sistema d’indicadors de qualitat de la gestió de l’aigua urbana, que facilite el seguiment i control ciutadà dels serveis en tot el territori valencià.

La Xarxa Valenciana per l’Aigua espera comptar amb el suport institucional de la Generalitat, com s’ha compromès a través de la Conselleria competent en matèria d’aigua, dotant a l’observatori de mitjans materials i econòmics per al seua funcionament bàsic. 

En aquest 22 de març la Xarxa vol torna a posar de manifest les seues principals reivindicacions:

1) Protegir els rius i altres ecosistemes aquàtics i defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic gestionat al cent per cent des del sector públic.

2) Desenvolupar un marc legislatiu que reconega el dret humà a l’aigua i al sanejament i garantisca la seua aplicació, deixant de banda els interessos mercantilistes i atenent les necessitats de les persones.

3) Crear un organisme supervisor amb participació ciutadana que establisca objectius per a la prestació d’un servei de qualitat, eficient i sostenible en el cicle integral de l’aigua urbana a un preu assequible, i vetlle pel seu compliment.

4) Oferir immediatament suport i assessorament tècnic i econòmic als municipis perquè realitzen un control efectiu de la prestació del servei del cicle integral de l’aigua sota els principis de servei públic d’interès general i inicien el procés de recuperació de gestió pública de l’aigua. 
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.