Medi ambient

Intersindical, amb la Mesa Autonòmica contra la Incineració

S’estableix com a objectius prioritaris la millora de la qualitat de l’aire i la lluita contra la incineració en el País Valencià.

22 / 04 / 2018 | Intersindical

Diverses Plataformes, Associacions ecologistes i veïnals, més representants de partits polítics, es van reunir el passat 14 d’abril en Port de Sagunt per a abordar la constitució de la Mesa Autonòmica contra la Incineració i establir objectius i accions en el País Valencià.

Les pràctiques d'incineració, coincineració i valorització energètica de residus suposa un risc

En la reunió es va abordar la coordinació entre les diferents plataformes i associacions com una exigència per a aconseguir acabar amb la incineració, coincineració i valorització energètica de residus que afecta directament a la qualitat de l’aire i a la salut de les persones. Aquestes activitats, en la seua gran majoria, es realitzen en instal·lacions no adequades per a tal fi, cimenteres i incineradores, que es localitzen molt pròximes a grans nuclis de població (Alacant, Sagunt i Bunyol-Xiva). La generalització de les pràctiques d’incineració, coincineració i valorització energètica de residus suposa un risc per a aquestes poblacions, sense control suficient i sense contrastar els seus efectes sobre la salut, quan hauria d’imperar el principi de precaució, per açò se sol·licita:

  • La revocació de les autoritzacions ambientals integrades per a la gestió de residus, quant a aquestes pràctiques.
  • Un major control i sanció sobre aquestes activitats industrials. És imprescindible el reforç de les activitats d’inspecció i del nombre d’inspectors per part de la Conselleria de Medi ambient. Així mateix, el control deu ser realitzat per entitats independents, ja que ara recau sobre les mateixes empreses.
  • La realització de plans de qualitat de l’aire i d’estudis epidemiològics, públics i independents, en les poblacions afectades per les emissions d’aquestes instal·lacions.
  • La reducció de la producció de residus i la millora de la seua gestió, sobre la base de la jerarquia establida per la Unió Europea. La incorporació de la responsabilitat ampliada del productor; perquè no es pot consentir que la valorització energètica siga la resposta a un deficient sistema de gestió de residus.
  • La millora de la dotació pressupostària i de personal en matèria de medi ambient, és imprescindible per al seguiment i control d’emissions, i per a garantir una bona gestió dels residus.
  • Respecte del cànon sobre gestió de residus vigent, se sol·licita que no s’apliquen bonificacions a la incineració, coincineració i valorització energètica, pel risc que té sobre la població. Al seu torn, es proposa que la recaptació procedent del cànon revertisca sobre els municipis afectats per les emissions per a pal·liar els efectes de la contaminació i per a finançar les mesures de control i prevenció de la contaminació; i la millora de gestió dels residus.

Per tot açò, donada la gravetat de la situació actual, la Mesa Autonòmica contra la Incineració demana una reunió amb el President de la Generalitat, al que traslladarà totes les reivindicacions esmentades.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.