Canvi climàtic

Intersindical amb la Plataforma ‘València per l’aire’

Compartim el mateix objectiu, aconseguir una ciutat saludable i amable.

19 / 06 / 2019 | Intersindical

“València per l’aire” està integrada per una diversitat de col·lectius, ciutadans i ciutadanes motivades per la necessitat d’impulsar canvis que afavorisquen la millora de les condicions ambientals de l’aire de la ciutat i la seua àrea metropolitana, i, en conseqüència, el benestar i la salut de la ciutadania.

La Intersindical Valenciana s’hi ha adherit a la Plataforma “València per l’aire”, perquè juntes cerquem solucions eficaces que milloren la qualitat de l’aire de la ciutat de València i del seu entorn metropolità. La Plataforma realitza vigilància i mesuraments de la qualitat de l’aire, informa sobre la contaminació de l’aire a València i la seua àrea metropolitana, i realitza un seguiment continuat i unes valoracions específiques per zones sobre la composició de l’aire i la presència de components tòxics.

Les evidències científiques confirmen que la contaminació de l’aire urbà danya severament la salut i disminueix l’esperança de vida, a més de degradar els ecosistemes i la biodiversitat que són necessàries per a l’estabilitat de les condicions de la vida en general. La plataforma “València per l’aire” fa socialment visibles i accessibles els indicadors de la quantitat de partícules i gasos contaminants que ens malmeten la salut en general i són causants potencials de perilloses malalties. Realitza accions de conscienciació i sensibilització social per a afavorir un canvi de mentalitat, valors i hàbits pràctics dominants.

Intersindical Valenciana assumeix els objectius i actuacions educatives de València per l’aire, com conscienciar i informar sobre l’aire urbà i sobre les condicions i els elements que contribueixen a disminuir la qualitat ambiental de l’aire que respirem. També reivindiquem canvis importants en les prioritats polítiques i institucionals, i en les normatives legals.

És a dir, exigim responsabilitat i transparència a les autoritats polítiques, també als tècnics i gestors públics, que emprendran projectes i establisquen normatives i regulacions en favor de la vigilància, la cura i la protecció de la qualitat de l’aire. Perquè la salut i la vida s’han de prioritzar sempre, perquè ens importa l’aire que respirem.

MANIFEST

L’aire lliure de components tòxics constitueix un bé comú bàsic per a la salut, el benestar, la prosperitat, la supervivència humana i de la resta de la multidiversa germanor vivent amb la qual compartim el planeta. Les diferents agressions urbanoindustrials que adopten la forma de contaminació i degradació de les condicions atmosfèriques i de la qualitat de l’aire constitueixen lesions i amenaces molt greus contra els drets humans i els drets ecològics més fonamentals i invulnerables. La contaminació industrial i urbana de l’atmosfera no és conforme amb les exigències d’una ecojustícia adaptada als temps que vivim. Les creixents emissions tòxiques a l’atmosfera perjudiquen el dret a la vida i a unes condicions ambientals dignes que afavorisquen la salut i la florida dels éssers humans en l’actual context d’una biosfera cada vegada més contaminada i desestabilitzada en les seues capacitats bioproductives de generar béns i serveis naturals tan fonamentals com són l’aire i el clima.
L’aire constitueix un recurs ambiental renovable que necessitem però que els éssers humans no podem crear al nostre antull, sols la xarxa dels ecosistemes de la biosfera terrestre pot fer-ho mitjançant complexos metabolismes geo-biogeneratius creats en la llarga història de l’evolució biològica. L’atmosfera i l’aire són part essencial de la vitalitat i supervivència de les formes de vida i de les espècies i ecosistemes de la Terra. El malparat estat de la situació en què es troba el clima global de la Terra (La nostra casa comú i única) i la seua atmosfera, sovint convertida en un abocador d’ús lliure per a tot tipus de detrits i escombraries tòxiques d’origen tecnològic, urbà i industrial, ha d’obligar-nos a urgents canvis en les nostres maneres de viure, organitzar-nos, produir, consumir i desplaçar-nos.
Per tal de poder escapar amb relatiu èxit de les tràgiques pertorbacions antropogèniques que estan alterant acceleradament els cicles i metabolismes naturals de la Terra, i que recauen de ple sobre un ben comú tan vital com és l’atmosfera i el clima, es fan necessaris nous imperatius morals, normatius i legals que establisquen clares limitacions i regulen col·lectivament les nostres formes d’organitzar-nos i els nostres estils de vida. Han d’establir-se frens d’emergència i noves fórmules específiques d’autocontenció sobre les expansives tendències de destrucció entròpica que alimenten les actuals prioritats economicistes i neoliberals d’un desenvolupament urbà i tecnoindustrial, del mercat i del lucre particular.
Els valors alternatius de la cura i la protecció de l’aire i el clima han de traduir-se amb urgència en normatives i lleis específiques, que establisquen regulacions col·lectives eficaces per a frenar l’auge de les transformacions de la matèria i l’energia que degraden l’aire i el clima i són generades per les nostres formes malaltisses de producció, consum i mobilitat. Aquestes regulacions pràctiques limitatives han d’acompanyar-se també d’importants canvis socials i culturals en mentalitats, creences, valors, costums i comportaments pràctics majoritaris, en favor del gaudi de la bona vida, llarga i sana, l’equitat, l’ecojustícia i la solidaritat intraespècie, interespècies i intergeneracional.

Més info: https://valenciaperlaire.org/sobre-nosaltres/
Vídeo: https://youtu.be/ZW1A2nGmk5Y




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.