Medi ambient

Intersindical exigeix la protecció de la platja de la Renegà

El Sindicat rebutja la reactivació dels projectes urbanístics d’aquesta zona d’Orpesa (la Plana Alta) i demana la seua immediata paralització en considerar que atempten contra la biodiversitat i el paisatge.

16 / 05 / 2020 | Intersindical

Rebutgem la reactivació de l’urbanisme salvatge en el municipi d’Orpesa i ens oposem a la reactivació dels projectes urbanístics del Pla parcial Torre Bellver amb la construcció d’un centre zoològic dedicat a les tortugues marines en la zona protegida de La Renegà.

En els darrers dies, sota l’empara del confinament que vivim després la declaració de l’estat d’alarma, màquines i grues treballen i destrossen l’entorn emblemàtic de la platja de la Renegà, situada entre les poblacions de Benicàssim i Orpesa. És un colp més als nostres paisatges costaners, tan maltractats per l’urbanisme i pels incendis forestals.


És una maniobra descarada del que es coneix com a “greenwashing”. És a dir, s’executa un projecte urbanístic devastador disfressat de restauració mediambiental. La Renegà és un indret catalogat d’Interès Comunitari (LIC), on s’està construint un centre interpretatiu dedicat a la recuperació de les tortugues marines. La zona no és apta per a la criança de tortugues -entre d’altres qüestions per la falta d’arena i per les baixes temperatures de l’aigua en hivern-. Es tracta, a tots els efectes, d’un reclam per a la posterior construcció d’hotels, apartaments, bungalous i viles de luxe.

La reactivació del Pla parcial Torre Bellver en aquests moments que, segons es diu, la crisi sanitària que patim pot ser una conseqüència de la crisi climàtica, suposaria un atac més al malparat litoral de la zona. Una nova amenaça contra la biodiversitat i bellesa paisatgística i també un atac l’espai d’ús públic del qual gaudeixen el veïnat i les famílies de la zona. Aquestes obres perpetuen un model urbanístic agressiu i caduc.


Des d’Intersindical Valenciana, reclamem més informació, més claredat i més transparència en aquest projecte, així com els estudis mediambientals precepctius. Raó per la qual, sol·licitem a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica que actue i vetle per la protecció i la conservació d’aquest espai natural de gran valor ecològic i paisatgístic. Un paratge que, a més, compta amb una àrea marina protegida com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), i que es complisca la Directiva 79/409/CEE.

Per tot això, demanem la paralització immediata del projecte a l’empara de la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, que prohibeix les obres que alteren l’hàbitat i els períodes de cria de les aus, com està passant en aquests moments.

Finalment, creiem que declarar l’emergència climàtica requereix assumir el compliment de compromisos polítics, reals i vinculants. Entenem que cuidar el nostre territori és protegir tots els éssers vius, els ecosistemes i la biodiversitat. És, en definitiva, salvaguardar la vida i el futur.



Comentaris
Aida
17 / 05 / 2020 - 22:04

Es una barbaritat el que volen fer


Angels
20 / 05 / 2020 - 8:36

Nomes pensen es destroçar ,no hem apres q tenim q cuidar i conservar ka natura per poder sobreviure, alguns nomes volen diners, q pena..



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.