Intersindical informa d’irregularitats de les vacunes COVID-19, Pfizer i Astra Zeneca

La iniciativa ciutadana europea “Right2Cure” denúncia les irregularitats de Pfizer – AstraZeneca i exigeix a la Unió Europea la declaració de llicències obligatòries

29 / 01 / 2021 | Intersindical

La Intersindical Valenciana, adherida a plataforma europea #Right2Cur que lluita per la universalitat i la liberalització de les vacunes i els medicaments de les patents, se suma a la denúncia pels retards en el subministrament de vacunes contra la COVID-19 a causa del monopoli de les empreses, i insta la Unió Europea a canviar radicalment el seu enfocament.

Pfizer i Astra Zeneca han advertit als països de la Unió Europea que retardaran els seus enviaments. De fet, Pfizer ja ha retardat el subministrament a diversos països, motivant reclamacions, com la del govern italià.

La primera Iniciativa Ciutadana Europea sobre salut, Rigt2Cure, que pretén alliberar les patents dels medicaments per a lluitar contra la covid-19, assegura que cal passar de les paraules als fets i li demana a la UE valentia enfront del xantatge del Big Pharma.

Des de la iniciativa tenim clar que “el problema és que l’enfocament per a l’estratègia de vacunació de la UE no ha pretés realment fer de les vacunes un bé públic global, sinó tractar de resoldre el seu problema, segons el vell esquema de salve’s qui puga. Ha cedit als plantejaments de la indústria, i el que havien de ser productes sense patent, compartint el coneixement, s’han transformat en propietat privada.”

Un dels objectius de la iniciativa en marxa és obligar la Comissió Europea a desenvolupar totes les mesures necessàries per a garantir que els drets de propietat intel·lectual, com a patents o llicències, no limiten la disponibilitat de tractaments i vacunes contra COVID-19 com està ocorrent en aquests moments.

Des de Right2Cure es creu que “en aquests moments estem patint el que ja denunciàvem amb anterioritat i és que si els contractes són opacs, manquen de transparència, al final les empreses farmacèutiques tenen tot el poder i prenen a la ciutadania com a ostatge”. Recorden a la Unió Europea que “els retards en el subministrament de vacunes signifiquen vides, i això no és solament responsabilitat de les empreses, sinó, més encara, de la mateixa UE i els governs que han afavorit eixa estratègia i signat eixos contractes. La UE i els governs han negociat i signat entre altres coses que, si hi ha efectes secundaris, o si les vacunes no són eficaces, les indemnitzacions, tant per errades en la investigació, la fabricació, o la distribució, seran assumides pels estats membres, és a dir, pels i les contribuents.”

“És el moment de prendre decisions que envien un missatge clar a les grans farmacèutiques: amb la salut de les persones no hi ha negociació possible i no pot haver-hi beneficis amb la pandèmia. La declaració de llicències obligatòries per a les vacunes a la UE és possible ja que la mateixa Unió Europea és part de la Declaració de Doha sobre salut pública i accés a tractaments. Només fa falta passar de les paraules als fets i impedir que el Big Pharma continue fent xantatge a la ciutadania”.

Des d’Intersindical Valenciana, com a membre de l’àmplia coalició europea formada per col·lectius socials, sindicats, associacions de defensa de la sanitat pública, entitats de la societat civil i experts en salut pública englobats en la Iniciativa Ciutadana Europea “Right2Cure”, denunciem “els retards en els subministraments de vacunes anunciats per Pfizer i AstraZeneca”. D’igual manera, exigim com Right2Cure a la UE que acabe amb aquests monopolis utilitzant la declaració com a llicència obligatòria de les diferents vacunes aprovades per l’Agència Europea del Medicament per a assegurar la seua distribució.

En definitiva, Intersindical Valenciana defensarà el dret a la salut per a tothom, per damunt dels beneficis de la lobby farmacèutica. Apostem per una sanitat pública i de qualitat, amb cobertura universal i gratuïta. Ningú ha d’oblidar que la salut és un dret universal i s’ha de protegir.

Que ningú es lucre amb la pandèmia!

Signatura la iniciativa:

https://noprofitonpandemic.eu/ca/

Organitzacions espanyoles adherides a la #Right2Cure:

-ATTAC España
-Acción en Red Andalucía
-Asamblea 8-M La Latina Madrid
-Asociación Ciudadana para la Promoción y Defensa de la Salud del País Valenciano (ACDESA-PV)
-Asociación de Usuarios de la Sanidad de la Región de Murcia
-Asociación por un Acceso Justo a los Medicamentos (AAJM)
-Asociación Pro Derechos Humanos Andalucía
-Confederación Estatal de Asociaciones Vecinales (CEAV)
-Confederación Intersindical Galega (IGC) GALIZA
-Coordinadora Estatal de Organizaciones para el Desarrollo (ONGD)
-Farmacritxs
-Farmamundi
-Federación de Asociaciones para Defensa de Sanidad Pública
-Intersindical Valencia
-Marea Blanca CatalunyaMedicamentos a un precio justo - Iniciativa Legislativa Popular
-Medicusmundi - medicusmundi Mediterránia
-Mesa Feminista del Foro local de La Latina – Madrid
-Movimiento Democrático de Mujeres de Madrid
-Oxfam España
-Partit Socialista Unificat de Catalunya viu (PSUC viu)
-Plataforma de Afectados por la Hepatitis C
-Salud Por Derecho

NOTA DE PRENSA: la Iniciativa Ciutadana Europea “Right2Cure” denuncia les irregularitats de Pfizer - Astrazeneca i exigeix a la unió europea la declaració de llicències obligatòries.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.