Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Medi Ambient participa a la reunió de la Comissió Ciutat-Port amb col·lectius socials i treballadors del port

Dijous 29 de febrer ens vam reunir amb la Comissió Ciutat-Port a Ca Revolta.  A la reunió participaren els col·lectius veïnals, ecologistes i sindicals que donen suport a la plataforma. La novetat d’aquesta reunió és que entre les persones presents acudiren moltes treballadores i treballadors del Comité d’Empresa de CSP Iberian, cosa que ens anima en la lluita.

11 / 03 / 2024 | Josep Vicent Codonyer Soria

Entre els col·lectius presents hi havia representants d’organitzacions ecologistes com ara Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció i Greenpeace, i d’organitzacions veïnals com ara l’AV de Natzaret, l’AV Grau-Port i València Saludable.

Tot i que els representants d’UGT i CCOO votaren a favor de l’ampliació i reconversió del port, els afectats no ho tenen tan clar

A la reunió s’han explicat els recursos judicials que té interposada la Comissió en diferents jutjats. L’última notícia positiva ha estat que la secció 5 de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana admet a tràmit el recurs contenciós administratiu interposat per la plataforma, investigarà la licitació i es pronunciarà sobre la seua petició de suspendre l’ampliació fins que hi haja sentència.

A més a més, un estudi fet per investigadors de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València (UV) revela en un article publicat en la revista ‘Urban Science’ que la major regressió de les platges de Pinedo, la Garrofera i El Saler es va produir arran de la construcció de l’espigó nord. De 2013 a 2022 s’han perdut 90 hectàrees d’arena, és dir la meitat d’arena de les platges.

Tot i que els representants d’UGT i CCOO votaren a favor de l’ampliació i reconversió del port, els afectats no ho tenen tan clar. Els treballadors del port mostraren la seua preocupació per les conseqüències en els llocs de treball de la reconversió del port mitjançant la seua automatització amb l’ampliació. Els diferents col·lectius de treballadors es mostraren units davant les repercussions laborals de la futura Terminal Nord que suposarà l’abandó de la terminal actual.

  • Segons càlculs estimats es perdran la meitat dels llocs de treball en l’estiba, unes 700 persones podrien quedar-se a l’atur.
  • L’estudi de viabilitat que es va fer per a l’ampliació estimà un volum total de contenidors en el port de València de 8 milions per a l’any 2023, la realitat ha estat de 4,7 milions, un 40% menys del previst per a justificar la necessitat de la macroinfraestructura. Açò demostra que l’ampliació no respon a cap necessitat real de l’economia del territori.
  • Segons dades de la pròpia Autoritat Portuaria de València (APV), l’any passat el moviment de contenidors (TEU), ha baixat un 5,16% respecte de 2022 i un 14,5% respecte de 2021, quan es va aconseguir el rècord amb 5,5 milions de contenidors gestionats.
  • Tendència que anirà a més donada l’entrada en vigor de l’impost europeu sobre emissions del transport marítim. Companyies com Hapag-Lloyd, Maersk i CMA CGM ja han desviat bona part del trànsit marítim cap al Nord d’Àfrica.
  • En l’actualitat hi ha molt d’espai i instal·lacions infrautilitzades en la Terminal Sud del port, segons han confirmat els propis treballadors del port. Així com la xarxa interna ferroviària no s’aprofita donades les mancances de dècades en les inversions a la xarxa ferroviària del País Valencià per absorbir els tràfics de mercaderies.
  • Actualment, Espanya usa menys de la meitat de la seua capacitat portuària, per la qual cosa hi ha una ineficient planificació dels Ports de l’Estat.

Aquesta setmana, el Port de València ha ampliat un mes el termini per a presentar ofertes de construcció de la terminal Nord per poder trobar empreses estrangeres amb la maquinària necessària per a executar les obres. La conclusió és clara, ací com en el projecte Castor de Florentino, el transvasament de l’Ebre o altres infraestructures megalòmanes projectades a Espanya els únics que guanyen són els de sempre, les grans constructores encapçalades per certes elits patriarcals de l’estat. A més a més, amb l’experiència en l’ampliació sud, els treballadors han afirmat que el gran negoci estarà en els sobre costos sobrevinguts de l’obra de difícil fiscalització, que pagarem entre totes i tots. Tot açò, suposa un volum desmesurat de despesa pública per a satisfer interessos privats. I això, en detriment de necessitats reals de la població en sanitat, serveis socials i lluita per pal·liar els efectes del canvi climàtic.
   
La ciutadania no vol passar de ser una ciutat amb port a ser la ciutat del port-MSC, i així ho ha expressat reiteradament. La pròxima primavera ho tornarem a reivindicar en les mobilitzacions que la Comissió Ciutat-Port organitzarà junt amb els col·lectius veïnals, socials i ecologistes, en estreta col·laboració amb els propis treballadors i amb el suport d’Intersindical Valenciana.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.