Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical mostra la seua preocupació davant la reducció de requisits ambientals a les Granges Intensives

La mala gestió dels purins és una font important de contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl

03 / 12 / 2020 | Intersindical

28 organitzacions, entre elles Intersindical Valenciana, alerten de la rebaixa de les exigències ambientals per a instal·lacions ramaderes en la llei d’acompanyament dels pressupostos de 2021, que es tramita pel procediment d’urgència. Per aquest motiu, hem signat el següent comunicat de premsa:

“El Consell redueix de forma important els requisits ambientals per a les granges intensives en la Llei d’Acompanyament als pressuposts”

Una esmena del PP vol deixar fora de l’estimació d’impacte ambiental les instal·lacions ramaderes.

28 col·lectius ecologistes, ciutadans i socials demanen al Botànic que no es realitzen modificacions de lleis ambientals pel procediment d’urgència, sense llum i taquígrafs

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural vol rebaixar les exigències ambientals per a instal·lacions ramaderes en la llei d’acompanyament dels pressupostos de 2021 que es tramita pel procediment d’urgència.

Amb la normativa vigent (Llei 6/2014, de 25 de juliol, de prevenció, qualitat i control ambiental d’activitats a la Comunitat Valenciana) estan subjectes a llicència ambiental les instal·lacions per a la cria intensiva de porcs a partir de 200 animals de més de 30 kg. Ara es vol augmentar aquest nombre multiplicant-lo per 4, elevant fins a 800 porcs les instal·lacions que quedarien fora d’aquesta normativa. D’igual manera es rebaixen les exigències de llicència ambiental per altres animals. Així el ramat boví d’engreix passa de 50 a 100 places, les ovelles i cabres s’eleven de 200 a 500 places, o els conills de 2.000 a 10.000 animals.

Aquesta important modificació no està justificada, incomplint el que el demana el Comité Econòmic i Social que considera que “s’hauria de justificar, com a mínim en l’exposició de motius de l’Avantprojecte, la disminució de les exigències respecte a les categories d’activitats subjectes a llicència ambiental”.

Aquestes modificacions han despertat la preocupació de les organitzacions que firmen aquest escrit, per les seues possibles conseqüències per al medi ambient, ja que la mala gestió dels purins és una font important de contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl.

Resulta també preocupant una esmena presentada pel PP que demana deixar fora del procediment d’estimació d’impacte ambiental a totes les instal·lacions ramaderes i qualsevol projecte d’instal·lació que es plantege en sòl no urbanitzable.

La modificació de lleis ambientals com la de prevenció, qualitat i control ambiental d’activitats a la Comunitat Valenciana o la llei d’impacte ambiental de la Generalitat Valenciana, que ací es pretenen realitzar, han de ser discutides en un procediment ordinari amb participació pública i no de manera opaca i pel procediment d’urgència.

Per això fem una crida als partits del Botànic perquè no aproven dites modificacions. Més, quan està prevista l’elaboració d’una nova llei d’avaluació ambiental autonòmica, on es podrà analitzar amb totes les garanties d’accés a la informació i participació pública de totes les parts interessades, no sols del sector ramader.

Cal dir que la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, en resposta a les preocupacions que manifestaren diverses organitzacions a principis d’any sobre la rebaixa d’exigències ambientals, va dir al mes de juliol que es constituiria un Grup de Treball sobre l’impacte de les explotacions ramaderes, sobre el qual no tenim cap coneixement.

L’alta concentració de purins i la seua mala gestió sobrepassa l’assimilació del terreny i acaba contaminant les aigües superficials i subterrànies, com ho demostren les dades sobre qualitat de les aigües subterrànies de la Conselleria i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. A més, la implantació d’aquesta ramaderia intensiva ha significat greus contaminacions atmosfèriques, dels sòls i de les aigües en les zones adjacents a les granges, en particular per nitrats, la principal font de contaminació del medi ambient provinent dels excrements dels porcs.

Considerem que flexibilitzar la legislació ambiental per facilitat la instal·lació de granges intensives i promoure este model productiu, no afavoreix el desenvolupament d’una economia sostenible en el territori, fer front al canvi climàtic o lluitar contra la despoblació del món rural.”

Organitzacions que donem suport a l’escrit

Acció Ecologista - Agró
ADIRA - Asociación por el Desarrollo Integral del Rincón de Ademuz
AEMS – Ríos con Vida
Asociación de Productores y Artesanos La Dula Serrana
Asociación La Caterva
Asociación en Defensa del Paisaje de Pedralba
Associació Perifèries del Món
CCOO
Cooperativa El Pa Sencer
Coordinadora Por Una Serranía Viva
Ecollaures
Ecologistes en Acció
Entrepobles PV
Fridays For Future Castelló
Fridays For Future València
Fridays For Future Vinaròs
Fundació Mundubat
Intersindical Valenciana
Justicia Alimentaria
Plataforma Ciudadana Salvemos Meca y sus Comarcas
Plataforma Sobirania Alimentaria
Plataforma Macrogranges No
Plataforma Túria Verd
Revista Soberanía Alimentaria Diversidad y Culturas
SEO/Birdlife
Societat Amics de la Serra Espadà
València Animal Save
Xúquer Viu




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.