Salut Laboral

Intersindical, parlem de la depressió

El Dia Mundial de la Salut, que se celebra el 7 d’abril de cada any per a commemorar l’aniversari de la fundació de l’Organització Mundial de la Salut, pretén actuar sobre un tema de salut específic que preocupe a les persones de tot el món. El tema del Dia Mundial de la Salut de 2017 és la depressió.

07 / 04 / 2017 | Intersindical

La depressió afecta persones de totes les edats i condicions socials i de tots els països. Provoca angoixa mental i afecta a la capacitat de les persones per a dur a terme fins i tot les tasques quotidianes més simples, la qual cosa té en ocasions efectes nefasts sobre les relacions amb la família i els amics, i sobre la capacitat de guanyar-se la vida. En el pitjor dels casos, la depressió pot provocar el suïcidi, que actualment és la segona causa de mort entre les persones de 15 a 29 anys d’edat.

S'ha d'acabar amb l'estigmatització de les malalties mentals
La salut és un ben social, és una responsabilitat de totes i de tots

La depressió es pot prevenir i tractar. Una millor comprensió de què és la depressió i de com pot prevenir-se i tractar-se contribuirà a reduir l’estigmatització associada a la malaltia i comportarà un augment del nombre de persones que demanen ajuda.
S’ha d’acabar amb l’estigmatització de les malalties mentals i que les persones que les pateixen sol·liciten ajuda. Parlar de la depressió en un àmbit familiar i públic (escolar, laboral, social) ajuda a eliminar aqueixa estigmatització.
És molt important que:

 • El públic en general tinga una major informació sobre la depressió, les seues causes i les ajudes que existeixen a l’hora de prevenir-la i tractar-la.
 • Les persones amb depressió aconseguisquen trencar el seu aïllament i demanen ajuda.
 • Els familiars i amics de persones amb depressió adquirisquen els coneixements necessaris per a poder ajudar-les.

S’estima que existeixen més de 300 milions de persones amb depressió, la malaltia suposa la principal causa mundial de discapacitat. Per regla general afecta més a la dona que a l’home.
Existeixen tractaments eficaços, encara que aproximadament la meitat dels afectats no els rep,  principalment per tres motius:

 • La falta de recursos i de personal sanitari especialitzats.
 • L’estigmatització dels problemes mentals.
 • L’avaluació clínica inexacta.

 
Deixa un comentari


 • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
 • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
 • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
 • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
 • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
 • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.