Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical participa en la xarxa de sindicats per la Democràcia Energètica

La TUED és una xarxa mundial de sindicats que treballen per a promoure el control democràtic de l’energia

28 / 05 / 2021 | Intersindical

La xarxa de Sindicats per la Democràcia Energètica o TUED (sigles en anglés de Trade Union for Energy Democracy), és una xarxa mundial de sindicats, entre els quals es troba la Intersindical Valenciana, i aliats que treballen per a promoure el control democràtic i la propietat social de l’energia, de manera que promoguen solucions a la crisi climàtica, aborden la pobresa energètica, resistisquen davant la degradació de la terra i la vulnerabilitat de les persones, i responguen als atacs contra els drets donant protecció a les persones treballadores.

La TUED es va establir a la fi de 2012, i ha crescut incorporant a desenes de sindicats, federacions laborals, moviments socials i aliats polítics de països de tot el món, tant del Nord com del Sud.

Actualment en TUED participem 88 organitzacions, incloses 4 Federacions Sindicals Globals, 3 organitzacions regionals i 11 centres nacionals. També hi ha 11 organitzacions polítiques, acadèmiques i de defensa, com a aliades. Representem a treballadores i treballadors en 25 països i regions: l’Argentina, Austràlia, País Valencià, País Basc, el Brasil, el Canadà, Colòmbia, Grècia, l’Índia, Itàlia, Corea, Malawi, Mèxic, Nepal, Països Baixos, Nova Zelanda, Noruega, el Perú, Filipines, Sud-àfrica, Suècia, Suïssa, Trinitat i Tobago, Uganda, el Regne Unit i els Estats Units.

Les lluites per l’energia proliferen a nivell mundial. Les decisions sobre l’energia produeixen greus impactes en la salut i el clima que afecten la classe treballadora, a les persones i comunitats. Les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle ens arriben a totes les persones i éssers vius, cosa que significa que la crema de carbó, gas i petroli en qualsevol part del món té un impacte en l’atmosfera que compartim a nivell mundial. El paper de TUED és reunir sindicats de tots els sectors perquè puguem trobar, col·lectiva i independent, el camí del canvi progressiu.

Des dels seus inicis, TUED ha dut a terme investigacions, anàlisis i consultes, tenint en compte els treballs científics i les realitats polítiques, amb l’objectiu d’ajudar als sindicats, individual i col·lectivament, a formular propostes que aborden la crisi climàtica, amb força i independència, sobre una transició energètica justa, dirigint-nos cap a sistemes energètics renovables, racionals, i democràticament responsables, en defensa dels interessos de la classe treballadora i d’un món millor, més just i solidari.

Recents investigacions ens indiquen que l’enfocament actual per a ampliar l’energia renovable està fallant en centrar-se totalment en els guanys de grans empreses. Necessitem urgentment buscar alternatives públiques. Aquest fet té implicacions sobre com hem d’entendre i buscar una transició justa per a la classe treballadora, les persones, la naturalesa i el planeta.

La TUED i tots els sindicats participants estan treballant activament a nivell internacional, regional, nacional i local per a protegir els interessos de les persones treballadores i les seues comunitats, per a promoure una visió per a la protecció de l’energia i el clima arrelada en el bé públic, i per a construir suport polític a través del moviment sindical mundial de 200 milions de persones per a una transició justa cap a sistemes d’energia renovable democràticament responsables. Tal transició ha d’abordar les preocupacions immediates de les persones treballadores d’una manera que puga promoure l’extensió de la propietat social i el control democràtic de l’energia com a part d’un moviment social ampli, inclusiu i solidari.

Ens enfrontem a una emergència energètica i climàtica amb l’efecte acumulatiu d’una crisi social, econòmica i ambiental a nivell planetari. El creixement de l’ús d’energia fòssil posa a prova els límits planetaris perquè eleva les emissions i la contaminació ambiental a nivells alarmants. Això està afectant la salut i la qualitat de vida de milions de persones i de la naturalesa. El poder de les corporacions d’energia fòssil pràcticament ha impossibilitat la protecció de la salut i la seguretat, tant de la classe treballadora com de les comunitats, per això la representació sindical es troba en perill a tot el món. A pesar que cada any es genera més energia, la pobresa energètica continua sent un problema seriós a nivell global: el 20% de la població mundial, no té accés regular a l’electricitat.

Cada dia és més obvi que la transició a un sistema energètic sostenible, equitatiu i just només pot succeir a partir d’un canvi decisiu de poder cap a la classe treballadora, les comunitats i el sector públic. Els objectius del projecte són:

-Ajudar a construir i enfortir una comunitat sindical a nivell mundial per la democràcia energètica. TUED és una plataforma on sindicats de tots els sectors i països debaten, desenvolupen i promouen solucions reals a la crisi climàtica, la despulla de la terra, la pobresa energètica i la contaminació generada pels combustibles fòssils. Solucions que puguen construir sindicats, poder laboral i comunitari, i avançar en la justícia social i ambiental.

-Desenvolupar materials educatius d’alt impacte, distribuir un butlletí electrònic i convocar a reunions i presentació de treballs que promoguen el debat i ajuden a crear una anàlisi compartida d’assumptes energètics i climàtics importants.

-Connectar el pla de treball per la democràcia energètica amb les lluites i les campanyes sindicals de manera que fomenten una participació àmplia dels membres, augmenten el poder de la classe treballadora i faciliten la solidaritat a través de moviments que comparteixen metes similars.

En aquest vídeo breu s’explica com es veu la democràcia energètica:  https://youtu.be/M9FwLq4luLc

Per a obtindre les últimes actualitzacions de TUED, consulteu ací:

http://unionsforenergydemocracy.org/about/partners/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.