Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical per ‘Residus Zero País Valencià’


Reivindiquem un canvi de model econòmic-social i cultural que promoga una gestió de residus més eficient i sostenible que reduïsca la producció de brosses i el seu impacte mediambiental.

01 / 06 / 2018 | Intersindical

La nostra prioritat és la defensa del medi ambient, per a aconseguir-ho hem de posar fi al consumisme desenfrenat, a l’economia lineal generadora de grans quantitats de brosses, sense límits, que posen en perill la nostra salut i la del planeta.

Apostem per una economia circular, del reciclatge, que possibilite un nou model productiu amb nous enfocaments i reptes, que accepte reduir, reutilitzar i reciclar materials i economitzar energia per a la supervivència. Aquest canvi serà possible si la ciutadania s’implica i participa activament.

El País Valencià ha d’acabar de definir un marc en el qual prevalga la gestió integral i eficient dels residus generats, en sintonia amb la Directiva de la Unió Europea (Directiva Europea de Residus 2008/98/CE), moviments com Europa Residus Zero (Zero Waste Europe), ecologistes i de la ciutadania.

Considerem que els sistemes de producció de béns i de gestió de residus han de dissenyar-se atenent a les directrius marcades per la Unió Europea per a aconseguir “Residus Zero” i marcar com a temes prioritaris els següents:

  1. La reducció de residus. Mitjançant una selecció casolana, des de la llar, però també industrial. Llars i Negocis, Brosses zero.
  2. La promoció de campanyes de reducció de la producció, comercialització i consum de plàstics d’un sol ús.
  3. L’impuls d’un Sistema Integral de Gestió (SIG) de recuperació d’envasos i d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) d’envasos de begudes.
  4. La recollida selectiva de residus: reutilització i reciclatge. Recollida de residus Porta a Porta que es complementarà amb centres de reutilització i reciclatge en l’àmbit local. Amb incentius fiscals, proporcional a la producció de residus.
  5. La reducció de la fracció rebutge. Produir el mínim de residus no reutilitzable, reciclable o compostable, i fins i tot canviar el seu disseny (ecodisseny).
  6. Els residus de construcció i demolició (RCD). La separació en origen, la reutilització i la descontaminació en obra, auditoria independent, desconstrucció programada, reutilització i reciclatge, logística i tractament dels rebutjos. Certificats de garantia.
  7. Les infraestructures de gestió dels residus. No construir abocadors i incineradores, i eliminar, progressivament, les existents. El sistema més eficient i econòmic és el de Porta a Porta.

Exigim que s’elaboren Planes Municipals (PLR) i Comarcals que complisquen amb la normativa i l’estratègia europea Residus Zero. Programes de sensibilització ciutadana, perquè la població es comprometa i impulse la recollida de brosses Porta a Porta, la recollida de matèria orgànica, amb un Pla especial individualitzat i l’eliminació de la fracció orgànica mitjançant el compostatge domèstic i comunitari. La creació de plantes de compostatge i eco parques, una fiscalitat ambiental amb incentius i bonificacions, i protocols per a eliminar els residus de construcció i demolició, tot açò regulat per ordenances municipals.

Intersindical Valenciana reclama una actuació immediata davant l’incontrolat creixement de les brosses, dimensionar aquesta realitat i traslladar a l’Administració i a la ciutadania la urgent necessitat d’apostar per un Pla de residus zero, i per a aconseguir-ho ha promogut, al costat d’altres organitzacions, la “Plataforma Residus Zero Vega Baixa”, que serà presentada el 5 de juny a les 20 hores en el Centre Social de Torremendo (Cartell).

Es pot llegir el Manifest de la Plataforma Residus Zero Vega Baixa en PDF.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.