Salut Laboral

Intersindical reivindica “Salut mental per a tothom, major inversió i major accés”

10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental

13 / 10 / 2020 | Intersindical Salut

En el “Dia mundial de la salut mental”, 10 d’octubre, des de l’Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical ressaltem la importància de la salut mental en el treball i reclamem “Salut mental per a tothom, major inversió i major accés”.

En aquests moments, durant la pandèmia de la COVID-19, la nostra salut mental corre més riscos en el treball i s’ha de cuidar de manera especial, perquè estem en unes circumstàncies extraordinàries i, per això, les mesures han de ser excepcionals.

La pandèmia ha afectat les nostres vides en tots els àmbits. No sabem quan tornarem a la completa normalitat i, fins que arribe aqueix dia, el nostre treball es veu afectat, s’ha transformat o s’ha perdut. Tot això afecta les nostres relacions laborals i socials, no podem quedar impassibles davant l’angoixa i el dolor per les pèrdues humanes, els accidents o les malalties.

Els canvis que hem experimentat en el treball ens han provocat incertesa, ansietat, depressió o impotència. Les tensions creades pel teletreball, major aïllament en l’àmbit laboral, o la dificultat per a compaginar responsabilitats familiars i professionals, sense saber situar la línia que separa la nostra vida laboral, personal i familiar. En contrapartida, les treballadores i els treballadors que no han pogut teletreballar s’han sentit exposats a majors riscos en el seu centre o lloc de treball, percebent-se més vulnerables i més sensibles a riscos, experimentant una major ansietat.

És necessari que parlem de salut mental en el treball, dels riscos als quals ens veiem sotmesos i que afecten la nostra salut, durant i després de la pandèmia. Hem de reduir l’estigma i la discriminació sobre aquelles persones que, afectades per la situació, senten que no han rebut suficient suport.

Des de la Intersindical exigim que els governs invertisquen més en protecció laboral i social, que adopten mesures reals de suport addicionals per a garantir la salut mental dels grups vulnerables, sensibles i desfavorits. La solidaritat entre països i entre la classe treballadora ha de ser una realitat i la reclamem, en el nostre territori i a escala internacional.
El treball és una part essencial de la nostra salut i la nostra vida. Hem d’exigir i assegurar-nos que el lloc de treball siga un entorn segur, en el qual puguem parlar de tots els riscos laborals, i dels problemes de salut mental, perquè ens ajudarà a mitigar l’impacte de la pandèmia en la nostra vida personal i professional.

En definitiva, la classe treballadora hem d’exigir mesures preventives individuals i col·lectives en el treball, però també vetlar per la cura i suport de totes les persones en el centre de treball i en la societat, en l’àmbit físic i mental, hem d’assegurar i cuidar el nostre benestar i el dels altres.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.