Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical s’adhereix a la plataforma “Sol Sostenible de Monòver: Per una transició energètica justa”

Renovables sí, però de manera sostenible!

20 / 05 / 2021 | Intersindical

Intersindical Valenciana dona suport a aquesta plataforma ciutadana, independent, que s’ha creat per informar sobre el perill en què està el nostre territori, si deixem la transició energètica en mans de les grans empreses i fons d’inversió que promouen macroplantes d’energia fotovoltaica de generació.

L’energia solar és un instrument clau per a la urgent reconversió energètica, i és necessària per a donar resposta a l’emergència climàtica. Però la reconversió s’ha de fer des de criteris de sostenibilitat, racionalitat, responsabilitat i democràcia, ha de generar el mínim impacte ambiental, agrícola, paisatgístic i cultural, i un benefici real per a la població actual i futura.

Totes hem d’assumir solidàriament i corresponsablement la part de la producció d’energia solar que ens pertoque, i que s’ha de fer en localitzacions alternatives (terrats d’edificis, cobertes de les naus del polígon industrial, àrees de menys impacte natural i paisatgístic, etc.) derivades de processos democràtics de participació ciutadana.

La transició energètica no pot ser, una altra vegada, una transacció de diners públics a les grans empreses i als fons d’inversió. No podem permetre que es repetisquen els models de negoci fracassats i basats en l’especulació, ara amb la generació d’energies renovables i en nom del canvi climàtic.

La planificació ha de ser del territori i comptant amb la participació directa i activa de la ciutadania, només així serà veritablement sostenible en el temps.

Des de la plataforma Sol Sostenible treballem per tal d’evitar la degradació del territori a partir de la instal·lació de megaplantes fotovoltaiques en el terme municipal de Monòver.

El Manifest

Si res no ho impedeix, almenys 600 hectàrees del nostre terme municipal es convertiran en un mar de ferro.

És això el que volem per al nostre poble? És hora d’aturar-ho.

Des de la plataforma ciutadana Sol sostenible Monòver: per una transició energètica justa manifestem la nostra profunda preocupació davant dels nombrosos projectes empresarials d’implantació de plantes fotovoltaiques al nostre municipi i a la nostra comarca.

Si els projectes que hi ha en tramitació en l’Ajuntament de Monòver es fan realitat, transformaran el nostre paisatge i hipotecaran qualsevol possibilitat de desenvolupament alternatiu per a, com a mínim, les següents dos generacions (la vida útil de les plantes està entre 30 i 40 anys). A més, els beneficis a mitjà i llarg termini en forma de llocs de treball estables són, des d’una perspectiva quantitativa, insignificants.  A canvi, tindrem un impacte visual en forma d’un immens mar de ferro que destruirà tot el valor paisatgístic i provocarà una alta afecció en la biodiversitat de la zona (per fer-nos una idea: si, sent conservadors, els projectes sumen 600 hectàrees, tindrem l’equivalent a 855 camps de futbol de les mesures del Camp Nou o a la superfície del poble, del nucli urbà, multiplicada per cinc).

Així mateix, des dels diferents grups i associacions de Monòver (i, fins i tot, des del govern municipal) s’ha fet un gran esforç per tal de valorar el patrimoni natural i cultural del nostre terme. Una part important d’aquestes accions i projectes poden veure’s truncats i quedar en no res per interessos de grans corporacions disfressats de consciència mediambiental. A més, es podrien quedar plantes a mig construir com ja vam veure que va passar amb algunes urbanitzacions durant el “boom” immobiliari.

Som conscients que l’energia solar és necessària per a donar resposta a l’emergència climàtica que vivim, també que és un instrument clau per a la urgent reconversió energètica. Ara bé, pensem que la reconversió s’ha de fer des de criteris de sostenibilitat, responsabilitat i democràcia amb l’objectiu que genere el mínim impacte ambiental, agrícola, paisatgístic i cultural, i un benefici real per a la població actual i futura.

Som conscients, també, que Monòver ha d’assumir solidàriament i de manera corresponsable la part de la producció d’energia solar que ens pertoque, pensem, però, que s’ha de fer en localitzacions alternatives (terrats d’edificis, cobertes de les naus del polígon industrial, àrees de menys impacte natural i paisatgístic, etc.) derivades de processos democràtics de participació ciutadana.

Per tot això, sol·licitem:

Una aposta clara i decidida per part de les administracions per una transició energètica vertaderament justa i sostenible des de la perspectiva ecològica, econòmica, social i cultural. La transició energètica no pot ser, una altra vegada, una transacció de diners públics a les grans empreses i als fons d’inversió. No podem permetre que es repetisquen els models de negoci fracassats i basats en l’especulació (com l’urbanístic), ara amb la generació d’energies renovables i en nom del canvi climàtic. La planificació ha de ser del territori i comptant amb la participació directa i activa de la ciutadania, només així serà veritablement sostenible en el temps.

Una moratòria administrativa de les llicències a aquests projectes perquè puguem repensar un model de gestió de l’energia més adequat i just.

Un càlcul sobre la superfície total per a la localització de plantes equivalent al percentatge de superfície del municipi respecte al total del País Valencià (partint del compromís de la GVA de produir 6.000 MW), que permeta limitar la superfície màxima que hauria de suportar cada municipi. Informació contínua i actualitzada a la ciutadania per part de l’administració sobre el nombre de projectes, característiques i estats de tramitació.

El suport de l’Ajuntament de Monòver al moviment ciutadà mitjançant les vies que siguen necessàries, incloent-hi la consulta popular. Els pròxims 40 anys del poble no poden ser decisió exclusiva de les administracions actuals i, encara menys, dels interessos econòmics de grans empreses i fons d’inversió. Estem convençudes i convençuts que una transformació del territori de tal envergadura ha de ser, per totes les raons apuntades, profundament democràtica.

Per això, l’administració ha de posar les diverses vies de participació que té al seu abast per tal d’aconseguir, després d’una reflexió seriosa, el màxim consens possible.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.