Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana a les jornades “La política de grans infraestructures de transport a l’Estat espanyol”

Dimarts 28 de març s’ha celebrat al Congrés dels diputats la jornada “La política de grandes infraestructuras del transporte en España”

31 / 03 / 2023 | Intersindical

Les jornades, organitzades per diverses entitats, entre elles Ecologistes en acció, i presentades per Carmen Duce, han posat sobre la taula la desconnexió entre les polítiques de foment i l’Emergència climàtica i ambiental declarada pel govern en gener de 2020, en la qual es compromet a combatre el canvi climàtic amb polítiques transversals.

Han estat dividides en diverses ponències i taules redones en les quals s’ha presentat la visió social i des dels territoris davant diversos projectes d’infraestructures de transport aeri, terrestre i marítim.

Entre els diversos projectes, Andrea Márquez de la Comissió Ciutat Port de València, ha presentat la problemàtica que suposaria el projecte d’ampliació del port de València, sense una Declaració de l’Impacte Ambiental i un estudi de les necessitats reals.

També, la Plataforma del País Valencià per un tren sostenible que vertebra el territori i refreda el planeta, ha presentat un informe sobre la situació tan delicada en què es troba el ferrocarril de rodalia i mitja distància al País Valencià, amb les conseqüències que aquest fet suposa per al medi ambient i per a les zones rurals i derivades de l’aposta pel tren elitista d’alta velocitat que trenca la vertebració del territori.

A més, ha tingut lloc la taula redona en la qual han participat els partits polítics en representació al parlament que ens han parlat de la política d’infraestructures de transport en temps d’emergència climàtica.

En aquesta, les organitzacions presents a la jornada hem traslladat als grups polítics la necessitat urgent de canviar les polítiques d’infraestructures de transport que destrueixen el territori i genere emissions de gasos d’efecte hivernacle, a més d’abordar el decreixement des d’una perspectiva justa.

Daniel Hoyos, professor del departament de Mètodes Quantitatius de la Universitat del País Basc, comenta que s’han desenvolupat grans inversions amb escassa rendibilitat social i la contribució a les emissions netes de carboni al transport.

També s’ha destacat a la jornada la referència que moltes de les grans infraestructures han estat lligades en el temps a la corrupció política.

Per acabar la jornada, les organitzacions s’han concentrat a la porta del congrés per a reivindicar els compromisos adquirits i l’ampliació d’aquests.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.