Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana acudeix a la 16a Festa de Xúquer Viu

Durant l’acte s’han lliurat els premis d’Aigua Clara i Tarquim Pudent

18 / 07 / 2022 | Intersindical

El divendres 15 de juliol a Càrcer, ha tingut lloc la Festa de Xúquer Viu i entrega de premis Aigua Clara i Tarquim Pudent, aquest últim a votació popular.

A l’acte han assistit al voltant de 200 persones de la comarca així com representants polítics, organitzacions ecologistes i sindicals.

El premi Aigua Clara ha estat atorgat a Francesc La Roca, especialista en Economia ecològica, Política ambiental, Economia de l’aigua i Política Hidrològica. Actualment, és Coordinador de l’Observatori de la Directiva Marc de l’Aigua de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, una institució  que promou un canvi en la política de gestió d’aigües i que treballa per recuperar els ecosistemes aquàtics.

Francesc La Roca és una persona clau en la lluita contra el transvasament Xúquer-Vinalopó i totes les lluites en defensa de la vida dels rius i els llacs que reivindica la participació de la ciutadania en la presa de decisions i una gestió de l’aigua pública, democràtica i justa.

Francesc sempre ha treballat en xarxa amb les organitzacions ambientals i destaca Xúquer Viu com a model a seguir per altres organitzacions.

El guardó Tarquim Pudent s’ha atorgat per votació popular a Valero de Palma, secretari de la Sèquia Reial del Xúquer que ha propiciat el trasvasament fallit del Xúquer a Almeria.

El president de Xúquer Viu, Roger Pons, ha recordat mitjançant unes paraules les amenaces que sofreix el riu en els últims mesos. Primer va ser l’intent de venda d’aigua del Xúquer a Almeria per part de la Sèquia Reial del Xúquer, que es va aconseguir parar. Després els intents per part de la Junta d’Usuàries del Vinalopó d’obtenir una concessió d’aigua del Xúquer i que el transvasament al Vinalopó fora fixe cada any, sense dependre de si hi ha sobrants o no. La Confederació  ha assegurat que mai tindran una concessió, però les pressions continuen, hi ha noves demandes d’aigua, ara des de Yecla i Jumilla.

Seguidament, s’ha recitat per part de Merxe López, acompanyada a la guitarra per Carles Dènia i Dario Barroso, «La bellesa del riu», un poema que va escriure fa mil anys el poeta alzireny Ibn Jafaya.

La festa ha finalitzat amb un concert de Carles Dènia, acompanyat a la guitarra per Dario Barroso.

Per un Xúquer Viu!




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.