Medi ambient

Intersindical Valenciana amb les persones i vides afectades per l’incendi de la serra de la Culebra

Aquest paratge natural es troba a Zamora i està catalogada com a Reserva de la Biosfera per la Unesco per la riquesa de flora i fauna que atresora

28 / 06 / 2022 | Intersindical

Els incendis forestals han anat en augment de manera exponencial en els últims anys a l’Estat espanyol. L’incendi de la serra de la Culebra ha estat una catàstrofe socioambiental que ha destruït més de 30.000 hectàrees. Han quedat soterrades sota cendres records, formes de vida i projectes de les poblacions ja afectades per l’envelliment, la despoblació i l’abandonament institucional.



Davant del pitjor incendi del segle XXI a l’Estat espanyol, s’ha fet més evident, si cap, l’absència de planificació davant de l’alt risc d’incendis i la necessitat de portar a terme campanyes preventives sense discontinuïtat, si més no, preparades des del primer dia de juny. En aquest escenari, caracteritzat per la manca de personal i dels mitjans materials necessaris, s’ha exposat al veïnat, bombers i bomberes, col·lectius de professionals i persones voluntàries a un risc que mai hauria d’haver existit. Aquest incendi ha ocasionat un gravíssim dany ecològic, etnològic, arqueològic, econòmic i per a la salut de les persones afectades que es senten arrelades al seu territori.



Des d’Intersindical Valenciana mostrem tot el nostre suport a la societat civil zamorana i exigim les següents responsabilitats a les persones competents:


- Assumpció de responsabilitats polítiques donada la manca de prevenció en un escenari d’alt risc que anirà en augment amb les continuades ones de calor.


- Un operatiu antiincendis que funcione tot l’any, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre.


- L’elaboració d’un pla actualitzat i eficaç contra els incendis i per la prevenció forestal.


- El desenvolupament de l’Estatut Bàsic del Bomber i la Bombera Forestal, que millore les condicions laborals del col·lectiu.


- L’increment de l’ocupació pública dedicat a la conservació i la cura de la natura i els espais protegits.


- La recuperació de les activitats bàsiques de la zona amb ajudes socials i ambientals.


- La implementació d’un pla de recuperació i resiliència per a la serra, basat en la restauració de l’ecosistema amb la utilització d’espècies autòctones, que compte amb la participació dels col·lectius i les persones afectades, capaç de generar ocupació verda, estable i digna.



En definitiva, resulta necessària la incorporació en l’àmbit de la planificació i gestió forestal, mesures preventives i adaptatives per tal de reduir els riscos climàtics i de desenvolupar accions en la lluita dels incendis forestals i l’emergència climàtica.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.