Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana celebra el Dia de l’arbre

Cal treballar des de l’enfocament de la pau mediambiental, és a dir, abordar la crisi mediambiental des de l’estudi de les violències exercides sobre la naturalesa

31 / 01 / 2023 | Intersindical

La Generalitat Valenciana va declarar oficialment el dia 31 de gener com al Dia de l’Arbre de la Comunitat Valenciana, mitjançant el Decret 17/1990, del 15 de gener, del Consell.
Posteriorment, es va publicar l’Ordre de 20 d’octubre de 1995, de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, per la que es regula la venda en els vivers forestals de la Generalitat Valenciana i l’entrega de plantes amb motiu del Dia de l’Arbre.

Un dels objectius d’aquesta diada, d’acord amb el Decret esmentat, és trencar definitivament amb la tendència a l’alça dels processos de desforestació, nefasta per a la societat, des de les Institucions i els programes de reforestació i lluita contra incendis però també des de l’acció de totes i cadascuna de les persones del País Valencià, de manera que es revaloritze l’arbre com a element que pot classificar-se, sense dubte, com el menys egoista de la natura.

La desforestació i la desertificació són un dels majors reptes mediambientals actuals, resultat del canvi climàtic i de l’activitat humana i, per tant, la recuperació dels ecosistemes va més enllà de la plantada d’arbres, també important. Es necessita una resposta global.

En aquest sentit, destaquem l’activitat reivindicativa que ha tingut lloc aquest cap de setmana a les Moles de Paterna, organitzada per la Coordinadora per a la Protecció de les Moles en col·laboració amb l’Aliança per l’Emergència Climàtica i l’Associació Valenciana d’Esports de Muntanya i en la qual es plantaren més de 4000 bombes de llavors de plantes autòctones.

L’activitat es va realitzar amb l’objectiu de fer valdre el paratge i moltes persones i organitzacions han demanat la protecció de les Moles per la seua riquesa i per ser un dels pulmons verds, tan necessaris per a la salut, la vida i el benestar.

En el mes de gener, Intersindical Valenciana va reclamar a la Generalitat l’actuació davant el recurs interposat per l’Ajuntament de Paterna contra el pla que protegeix el paratge de les Moles, presentat per l’alcalde socialista de Paterna, Juan Antonio Sagredo. Aquest pla, impulsat pel govern valencià, integra el paratge natural dins del parc natural del Túria.

Aquest recurs va en direcció contrària als compromisos adquirits per revertir la situació d’emergència climàtica que patim i reclamem la seua retirada.

Les Moles de Paterna constitueixen l’últim pulmó verd de l’àrea metropolitana de València. Es tracta d’un paratge de gran valor ecològic que, paradoxalment, es troba en perill de ser arrasat pel projecte d’un macrocentre comercial. Hi ha presents algunes espècies endèmiques del sud-est Ibèric, com va deixar patent l’exposició “Les plantes de les Moles de Paterna” que va acollir la seu de València de la Intersindical Valenciana durant el passat mes de setembre. Pel que fa a la fauna s’ha detectat la presència de teixons, raboses, genetes i multitud d’ocells estacionaris; fet que va provocar la protecció del paratge i la seua inclusió en el parc natural del Túria per part del govern autonòmic.

En 2016 la Conselleria de Medi Ambient va emetre informes contraris al projecte del macrocentre, davant l’oposició del veïnat de Paterna i la consideració de les nefastes conseqüències que suposaria la seua construcció com ara: pèrdua de biodiversitat, destrucció d’espais verds i problemes de mobilitat en una zona ja saturada de zones comercials.

L’Ajuntament de Paterna defensa la construcció d’aquest macrocentre perquè afirma que farà possible de creació de milers de llocs de treball. Però sabem per experiència que, en realitat, es tracta de llocs de treball temporals i precaris que destrueixen el petit comerç de la zona en favor de grans multinacionals.

Des d’Intersindical Valenciana demanem a l’administració, en la diada de l’arbre, la implantació de polítiques reals i efectives que protegisquen el nostre territori de les amenaces derivades del conflicte capital-terra-vida i que es frenen totes les violències exercides sobre la naturalesa.

D’altra banda, manifestem tot el nostre suport i agraïment a les organitzacions implicades en aquesta activitat que suposa tot un exemple de participació, coordinació i cooperació per avançar cap a un món més humà, amable i respectuós amb les persones i tot el que ens envolta. Al mateix temps, animem a les organitzacions en defensa del territori i la ciutadania a participar en aquestes activitats tan necessàries en la sensibilització i conscienciació dels tresors que ens envolten i la necessitat de la seua protecció per preservar la vida.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.