Medi ambient

Intersindical Valenciana celebra la nova sentència que torna a declarar la ZAL del port «nul·la de ple dret»

La resolució del TSJ-CV respon al recurs presentat per Per l’Horta en representació de la plataforma “Horta és futur, No a la ZAL”, que defensa la reversió per a crear un espai verd entre el Túria i l’Albufera

22 / 07 / 2022 | Intersindical

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) ha dictat una nova sentència que declara «nuls de ple dret» tant el pla especial de la zona d’activitats logístiques (ZAL) del port de València com la resolució de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori del 17 de desembre de 2018 amb la qual es va aprovar.

La sentència, que respon a un recurs contenciós-administratiu presentat per Per l’Horta en representació de la plataforma «Horta és futur, No a la ZAL», reforça els fonaments jurídics de la que ja va dictar el TSJ-CV en els mateixos termes en març (de fet, els reprodueix literalment) en resposta al recurs presentat per l’associació veïnal La Unificadora de la Punta.

La sala estableix en la sentència que el pla especial de la ZAL hauria d’haver sigut sotmès a una avaluació ambiental estratègica ordinària, i no simplificada, com va fer l’Administració autonòmica. El tribunal argumenta que el sòl sobre el qual està prevista la ZAL no pot considerar-se urbà, com defensava la Conselleria d’Habitatge, perquè els dos plans especials anteriors que modificaven el Pla General d’Ordenació Urbana de València per a donar-li cobertura havien estat anul·lats,el que suposa que els terrenys mantinguen la classificació de sòl no urbanitzable de protecció agrícola especial.

Antonio Montiel, portaveu de Per l’Horta en representació d’«Horta és futur, No a la ZAL», ha denunciat que la nova sentència confirma una altra vegada la il·legalitat sobre la qual se sustenta el projecte de la ZAL, aprovat definitivament en 1999 amb una resolució de la Conselleria d’Obres Públiques.

Vora 25 anys després d’encetat el projecte, els terrenys continuen sense ús i el port ha continuat funcionant i en creixement.
Els fets han demostrat que la ZAL no era ni tan sols necessària, en contra del que
argumentava el port per expulsar el veïnat de la Punta
», ha afegit Montiel.

En un context de crisi climàtica que comporta estius més llargs i temperatures sufocants,
ens calen més espais verds per a la ciutadania. No es pot oblidar, a més, que el cost
econòmic de revertir la ZAL en verd no és superior al de continuar amb la seua
urbanització, ara il·legalitzada
, ha subratllat Montiel, que també ha demanat a la
Generalitat Valenciana i a l’Autoritat Portuària de València que desistisquen de recórrer
la sentència en cassació i abandonen de manera definitiva el projecte.

Des d’Intersindical Valenciana celebrem aquesta notícia i encoratgem a tota la ciutadania a seguir en la lluita per recuperar el nostre territori.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.