Bones pràctiques mediambientals

Intersindical Valenciana celebra la participació del company Josep Codonyer a la 1a Climate Educacion Summer University en Tolouse

Trenta docents a nivell mundial han estat seleccionats per a participar en la Universitat d’Estiu i presentar les iniciatives que porten a terme als seus centres de treball

25 / 07 / 2022 | Intersindical

Josep Vicent Codonyer, membre del Voluntariat Ambiental d’Intersindical Valenciana, membre actiu del sindicat STEPV i docent a l’IES Massanassa, ha estat seleccionat entre 30 docents a nivell mundial per assistir a la 1a Climate Education Summer University en Toulouse, organitzada per Meteo France i la Organitation Climate Education OCE dins de la Earth Sistem Models for the future 2025 ESM2025.

En ella, Codonyer ha presentat les iniciatives sostenibles que han engegat els darrers anys a l’IES Massanassa.

La seua proposta educativa ha estat molt ben rebuda i aplaudida, tant pels companys i companyes dels diferents països presents com per l’organització.

Ha presentat els següents projectes desenvolupats al centre educatiu: el projecte BICIART d’educació vial i foment de la mobilitat sostenible mitjançant l’art; la proposta d’accessos escolars segurs i mobilitat sostenible per al municipi de Massanassa; el projecte de llançament d’un satèl·lit junt amb l’ESA per estudiar l’impacte del canvi climàtic en l’Albufera, i el projecte d’instal·lació de 130 kw de plaques fotovoltaiques al sostre de l’institut per fer-nos energèticament sostenibles.

Al curs el professorat ha aprés i compartit com mostrar l’emergència climàtica i la pèrdua de diversitat a l’alumnat mitjançant pedagogies actives. També s’ha reflexionat sobre la importància de les emocions al voltant del canvi climàtic per mantenir l’activisme, i s’han aportat idees sobre com les emocions ens encaminen a ser part activa de la solució.

A més, s’han qüestionat aspectes com:  per què es confia més en els informes de l’IPCC que en altres recursos sobre la ciència del clima? Quines són les estratègies utilitzades pels negacionistes del canvi climàtic? Com pot ajudar el professorat a desenvolupar el pensament crític de l’alumnat?

Així mateix, el professorat ha descobert els nous recursos educatius amb pedagogies actives creats per l’OCE, tot i que segons Codonyer “a vegades de massa nivell científic, i poc artístic i emocional. Si només eduquem el cap res canviarà, si no impliquem el cor de les futures generacions no podrem aturar el canvi climàtic. D’aquesta manera, és important treballar interdisciplinàriament les ciències amb les humanitats i les arts per educar amb emoció. La ciència i les mates no poden canviar el món totes soletes”.

Les experiències docents compartides per les companyes i pels companys de diferents llocs del món han estat vertaderament enriquidores, i també els treballs col·laboratius, creatius i jocs educatius sobre el canvi climàtic que s’han portat a terme de forma activa i participativa.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.