Medi ambient

Intersindical Valenciana contra el Canvi Climàtic

24 d’octubre, Dia Internacional contra el Canvi Climàtic

26 / 10 / 2020 | Intersindical

Aquest 24 d’octubre, en el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, des d’Intersindical pensem que hem d’actuar enèrgicament, perquè encara som a temps de frenar els greus efectes del canvi climàtic i de l’escalfament global, perquè hem d’acabar amb la crisi climàtica.

El canvi climàtic i la pandèmia del SARS-CoV-2 en el nostre planeta amenacen la vida de milions de persones i reclamen mesures urgents que els facen front.

És necessari sensibilitzar i conscienciar a tothom en relació amb els temes ambientals i mobilitzar els governs perquè actuen ja. El canvi climàtic incideix negativament i implica transformacions físiques en l’estructura i conformació del paisatge, alteracions en les diferents capes de l’atmosfera, variacions en la intensitat i prevalença de la llum solar i l’aparició d’un nou tipus de migració, la dels refugiats climàtics, per exemple.

Els diversos canvis climàtics zonals, extrems i contundents, conformen un gran Canvi Climàtic integral afectant a tot el planeta, provocant un gran impacte denominat crisi climàtica. Perjudicant els éssers humans, eliminant plantes i animals, provocant danys irreversibles en la biodiversitat i en els ecosistemes locals i mundials.

En la Cimera sobre el clima de 2019 van insistir que el principal causant del canvi climàtic és l’efecte d’hivernacle (GEH), ocasionat per cert tipus de gasos com el diòxid de carboni (CO₂). L’alliberament d’aquesta mena de gasos es considera natural i adequada per a la supervivència de moltes espècies, però des de l’època de la primera industrialització (a partir de 1760 aproximadament) als nostres dies, la quantitat de gasos d’efecte d’hivernacle alliberats a l’ambient han superat amb escreix els nivells dels últims tres milions d’anys.

La crema de combustibles d’origen fòssil (principalment carbó i derivats del petroli) empleada en la generació d’energia, a les fàbriques i el transport, ha provocat un greu i alarmant escalfament global. Però el que més preocupa és el futur del nostre planeta i el de les generacions que vindran, per això el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va recomanar que la temperatura global no s’eleve més d’1,5 °C i en l’Acord de París es va convenir mantenir-la per davall de 2 °C. Si se superaren aquests llindars, els científics adverteixen que podria donar-se un augment desmesurat d’esdeveniments climàtics extrems. A aquest límit se’l coneix com a “punt d’inflexió” i arribats a ell, els sistemes naturals de retroalimentació terrestre incrementarien la calor intraatmosfèrica amb major rapidesa, convertint el planeta en “l’Hivernacle Terra”.

Hem de frenar el consum irracional i irreflexiu i apostar per l’Economia Circular: reduir, reparar, recuperar, reutilitzar i reciclar. Realitzar la transició a una sostenibilitat ambiental i un nou model energètic, disposant d’energies renovables, netes i no perilloses, sense centrals nuclears, que han de ser la base d’una nova economia sostenible. Impulsar la mobilitat sostenible, que promoga un transport de persones i mercaderies que no contamine. Donar suport al comerç local i de proximitat de productes naturals o orgànics. Apostar per la seguretat i la sobirania alimentària des de l’agroecologia, des d’un respecte per la diversitat territorial, cultural i d’identitat, garantint el dret a l’alimentació i a les cures.

Des de la Intersindical, en aquest dia Internacional contra el canvi climàtic, reclamem repensar el sistema, perquè és necessari un canvi econòmic i social si volem acabar amb la crisi climàtica que afecta a tots els éssers que habitem aquest planeta. Creiem que per a salvar el clima s’ha de canviar el model productiu i fixar límits en el model de consum, perquè el benestar, la salut i la vida no són meres mercaderies.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.