Salut Laboral

Intersindical Valenciana davant la publicació del Decret que regula els serveis de prevenció de riscos laborals de la Generalitat

El Sindicat considera que el Decret 40/2023, de 24 de març, del Consell, pel qual es regulen els serveis de prevenció de riscos laborals de la Generalitat, obri la porta a l’externalització de la prevenció

30 / 03 / 2023 | Intersindical

En l’última reunió de la Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral (COPASESA) es va presentar el projecte Decret que s’ha aprovat recentment i que regula els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat Valenciana. Per a Intersindical Valenciana aquesta nova normativa deixa oberta la porta a l’externalització de les tasques de prevenció.

El Sindicat va presentar-hi una sèrie d’esmenes i propostes de millora que incidien en la reversió d’aquesta errònia política d’externalització de serveis. Intersindical Valenciana considera que aquesta mesura és conseqüència de la insuficient inversió en prevenció de riscos laborals, de la retallada dels drets i de polítiques preventives, i de la reducció de les inversions en salut laboral. Per tant, amb l’aplicació del Decret, s’afeblirà, encara més, la qualitat del servei públic i l’activitat preventiva.

Lamentem que, després de tants anys de la publicació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals 31/1995, no es dispose d’un full de ruta adequat per revertir la situació previsible de manca dels recursos necessaris derivada de l’abandonament de la gestió preventiva que ha empitjorat amb el temps. És per això que continuarem reivindicant l’eliminació de les despeses adreçades a l’externalització dels serveis del nou Decret, amb una redistribució i ampliació dels recursos propis de prevenció en l’Administració pública Valenciana.

D’altra banda, celebrem que després de demanar reiteradament a la Generalitat Valenciana el compliment de l’Acord de 24 de març de 2017, del Consell, pel qual s’aprova el Pla de Prevenció de Riscos Laborals de l’Administració de la Generalitat, per fi es creen quatre Serveis de prevenció, un per a cada sector i s’elabore un pla de Prevenció de riscos laborals en cadascuna de les conselleries de la Generalitat Valenciana, per facilitar la integració de la prevenció de riscos laborals i la promoció de la salut. Això si, esperem que es dote del personal i dels recursos materials necessaris per a l’èxit de la posada en marxa.

Trobem a faltar un increment de les hores de dedicació per a les delegades i delegats de prevenció, per assegurar un adequat compliment de les seues funcions, sense anar en detriment de la seua salut laboral i també una planificació de l’avaluació dels diferents organismes i comissions amb l’objectiu d’analitzar els procediments i els mitjans requerits per a l’activitat preventiva.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.