Canvi climàtic

Intersindical Valenciana dóna suport a la “Acció global pel clima”del 24 d’abril

Prop d’un centenar d’organitzacions, entre les quals es troba la Intersindical Valenciana, han signat el manifest que hui, 15 d’abril, es fa públic

15 / 04 / 2020 | Intersindical

Totes les organitzacions, convocants i signants, hem ratificat una sèrie d’actuacions per a rellançar l’activitat d’una forma justa i sostenible.

Creiem que és indispensable el rellançament de l’activitat, que no podrà ser considerat social i climàticament just si no incorpora dos principis bàsics:

  1. Des del punt de vista climàtic, enfrontar una reducció dràstica de les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle, en línia amb les indicacions científiques i aconseguint la neutralitat com prompte millor.
  2. Des del punt de vista social, consideració absolutament prioritària de les persones i dels col·lectius vulnerables, garantint per a ells unes condicions de vida dignes.

Aquests dos principis es reflectiren en aspectes vitals com:
Reorganització dels sistemes de producció i consum, definint quines són les necessitats essencials de les nostres societats per a donar-los prioritat.

  • Replantejament de les polítiques comercials, nacionals i internacionals, plasmades o no en Tractats de Comerç i Inversió (TCI), donant prioritat als consums de proximitat i, limitant la dependència exterior, siga en energia o en qualsevol necessitat essencial.
  • Priorització de les mesures encaminades a reduir la pèrdua de biodiversitat i a la restauració dels ecosistemes.


  • Potenciació de la cohesió social i de la solidaritat, així com del sector públic.
  • 

Potenciació de l’ocupació en sectors sostenibles i del repartiment del treball, així com introducció de mesures de transició justa per a sectors i territoris vulnerables als canvis, avançant en mesures com la reducció de la jornada, la conciliació…


  • Protecció dels més vulnerables, siga quina siga la causa de la seua vulnerabilitat (classe, raça, gènere…), avançant cap a una renda bàsica, de manera que ningú quede arrere.


  • La fiscalitat i la despesa pública hauran de ser concordes amb una redistribució justa i amb els principis de protecció ambiental i de descarbonització.


  • Assumpció del deute climàtic que, com a Estat, hem adquirit amb els països del Sud global, a través d’una contribució justa i amb garanties suficients als fons de finançament internacionals, d’acord amb els principis de justícia climàtica.
  • 

Acceleració de la transició energètica des dels combustibles fòssils cap a un model 100% renovable, sense emissions contaminants, just i eficient, apostant decididament per l’autoconsum i l’energia distribuïda i passant per sistemes tarifaris justos.
  • 

Transformació del model de mobilitat reduint l’ús del vehicle privat i enfortint les infraestructures i els serveis del transport públic, especialment del ferrocarril convencional tant per a mercaderies com per a passatgers.
  • 

Transformació de model alimentari cap a un altre basat en sistemes agroecològics i agrosilvopastorils més locals i lliures de contaminants químics.


En definitiva, des de la Intersindical seguirem lluitant per una justícia climàtica, social, laboral i econòmica, per cuidar, protegir i assegurar la salut, la vida digna i solidària, la biodiversitat i els ecosistemes en el nostre planeta. Per tot això, continuarem reclamant: “canviem el sistema, no el clima”.

A continuació, podem accedir al Manifest i, seguidament, a l’enumeració nominal de les organitzacions convocants i signants.

Manifiesto del 24 de Abril de 2020

Manifest del 24 d’abril de 2020 - valencià




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.