Canvi climàtic

Intersindical Valenciana dona suport a la Vaga Mundial pel Clima

Fa quasi tres anys que es va aprovar al País Valencià la Declaració d’Emergència Climàtica. Durant tot aquest temps les conseqüències de la crisi climàtica avancen.

29 / 03 / 2022 | Intersindical

Tot i ser aprovada la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, ara fa tres anys,  seguim patint les terribles conseqüències de l’emergència climàtica, en forma de pèrdua de vides i danys a l’economia, Ens trobem davant d’una llei de clima insuficient que, a més, ha aplegat tard i es queda curta.  L’objectiu de reducció de gasos d’efecte hivernacle al 23% és clarament insuficient.

Paral·lelament a l’aprovació d’aquesta llei apareix el programa ‘Espanya Pot’ a través del qual es gestionen els fons “Next Generation UE” un paquet de préstecs i subvencions europeus dirigits a l’impuls de la transició ecològica i digital per una suma de 140.000 milions d’euros.

La preocupació que teniem sobre aquest fons, que suposadament servirien per a protegir els ecosistemes, s’ha fet realitat. Estan sent una rentada de cara verda de les grans empreses energètiques, els projectes de les quals giren entorn de factories de bateries, i megaprojectes de camps eòlics i fotovoltaics. Molts d’aquests projectes es plantegen a l’Espanya rural i buidada que torna una vegada més a ser saquejada, aquesta vegada en nom de la transició verda.

Ens preocupa també la generació d’una “muntanya de deute” per a finançar aquests fons que només serviran, ens temem, per a rescatar a empreses sense futur o a l’hidrogen verd que ofereix molts dubtes i poques certeses. El pagament d’eixe deute serà l’excusa perfecta per a seguir en la retallada d’inversions en sanitat, educació, serveis socials, sistema públic de pensions o drets laborals.

D’altra banda, la transició digital corre el risc de ser monopolitzada per les grans empreses tecnològiques que, al marge de la precarietat laboral que fomenta aquest model, contribueix de manera considerable a l’increment de les emissions de diòxid de carboni a través del transport “l’última milla”.

Per tot això, des de l’Àrea de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical Valenciana, apostem per un canvi del model de producció i consum, un model que siga just, responsable, sostenible i de proximitat, que possibilite la redistribució equitativa i digna del treball, i la construcció de models socials i econòmics que es basen en la cooperació i la solidaritat, que siguen ecològics i protegisquen el medi ambient. Entre totes i tots hem de tornar a teixir el vincle per a que l’èsser humà siga més ple, més saludable i menys dolent per a l’entorn.

Connectar amb la natura ens farà connectar amb la intel·ligència de la vida. És cosa de totes i de tots actuar, prendre consciència i exigir polítiques al respecte. Som motor de canvi per avançar cap a un futur més respectuós amb nosaltres mateixa i amb el planeta.

Intersindical Valenciana, en el dia 25 de març, dona tot el suport a les mobilitzacions de Juventut pel clima i exigeix una llei transformadora i polítiques efectives per a portar-la a terme, les quals posen la vida al centre i no al capital.

El manifest complet ací




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.