Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana dona suport a les comunitats del sud global afectades pel monocultiu de la canyamel

Aquestes plantacions esgoten els recursos naturals i causa greus afeccions a la salut

25 / 03 / 2022 | Intersindical

Amb motiu del dia mundial de l’aigua, el 22 de març i enmig de l’emergència climàtica, volem donar suport als pobles indígenes, camperols i afrodescendents a Nicaragua, El Salvador, Guatemala i Colòmbia que es pronuncien en contra de l’impacte que genera el monocultiu de canya de sucre a les seues vides, els seus drets, el seu medi i els seus béns comuns.

A causa del model de producció intensiva, fonamentalment sustentat en l’acaparament de terres que es destina eminentment per al consum als països del Nord amb productes com sucre i agrocombustible, aquestes comunitats pateixen la degradació, la contaminació i l’esgotament de recursos vitals com l’aigua i la terra, a més de greus afeccions de salut i l’amenaça a la sobirania alimentària.

En matèria de drets humans, els grans enginys sucrers estan vulnerant, principalment, el dret humà a l’aigua, en generar situacions d’estrès hídric, escassetat, alteració del curs de les fonts fluvials naturals i la contaminació d’aqüífers. Tot això repercuteix en l’agreujament del canvi climàtic i l’alteració dels ecosistemes. A més, a causa de la pol·lució de l’aigua, l’increment d’afeccions de salut és significatiu, sobretot els casos de malaltia renal crònica i malalties de la pell, entre d’altres patologies.

Les dones, pilars en la protecció de les comunitats, pateixen impactes directes sobre les seues vides, com a conseqüència dels efectes d’aquest model insostenible sobre les fonts d’aigua.

Entre els drets humans vulnerats hi ha els drets laborals, amb feines temporals amb condicions precàries -sous insuficients i falta de cobertura sanitària ni baixes laborals-. Tot això ha generat conflictes socioambientals en què les persones defensores de la terra, l’aigua i el medi ambient estan sent criminalitzades per jugar un paper vital en la protecció dels seus territoris, drets i vides. A més, les líders afronten amenaces específiques per raó de gènere i la invisibilització de les seues lluites.

Manifestem la nostra preocupació per aquesta greu situació sobre la qual la societat valenciana ha de prendre consciència i implicació. El model predominant de consum de sucre, a més d’afectar la nostra salut, contribueix a la vulneració de drets i la destrucció dels recursos naturals i de les vides de les comunitats al Sud Global.

Fem una crida a l’administració pública valenciana per condemnar la vulneració de drets i la destrucció dels recursos naturals provocada per la producció a gran escala del monocultiu de sucre.

Llig ací el manifest complet

Accedeix al vídeo




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.