Medi ambient

Intersindical Valenciana dona suport al Manifest “El Túria, riu viu” amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua

El riu és nostre i el volem verd, net i que arribe a la mar!

23 / 03 / 2020 | Intersindical

El Jardí del Túria és hui una de les conquestes ciutadanes més preuades per la població valenciana. La reforma del franquisme als anys setanta del segle passat va possibilitar que la reivindicació ciutadana de recuperar el llit del Túria, al seu pas per la ciutat, i transformar-lo en un jardí es fera realitat. Malgrat el temps transcorregut des d’aleshores, el projecte resta inacabat.

Amb el pas dels anys el projecte inicial del Jardí del Túria ha anat desfigurant-se. L’aigua, que hauria de ser protagonista i nexe d’unió dels diferents trams del Jardí ha perdut protagonisme, fins desaparèixer totalment en nombroses parts. Infraestructures culturals, esportives i d’altres han ocupat l’espai fins la saturació.

Al tram final, els problemes s’agreugen: el Port ha desviat la desembocadura original i ha cobert la connexió amb la mar; el llit del riu entre el Grau i Natzaret, desfigurat per la instal·lació del circuït de F1, roman abandonat, amb un seriós problema de contaminació de sòls i sediments, així com de males olors i inundabilitat, que els veïns dels barris adjacents exigeixen solucionar.

La necessària i inajornable adaptació de la ciutat al canvi climàtic situa la finalització del Jardí del Túria en un nou context amb nous reptes i noves prioritats.

Les organitzacions ciutadanes i persones que signen aquest manifest proposen:

-La recuperació de la funció hídrica del llit del riu, compatible amb l’ús actual del Jardí, com un element estratègic en la creació d’un sistema de drenatge urbà sostenible, que restituisca el caràcter fluvial d’aquest espai articulador de la ciutat.

-La connexió amb el front litoral al sud i al nord de la ciutat, mitjançant un corredor verd, com una mesura eficaç i eficient per a contribuir a la captura de diòxid de carboni, a la mitigació del efectes de les ones de calor i a la conservació de la biodiversitat.

-L’eliminació dels obstacles que cobreixen la desembocadura del riu i la recuperació de l’eixida al mar a cel obert.

-La intervenció prioritària en el tram final del riu per tal de descontaminar el llit, completar el projecte del Jardí fins a la mar i dotar als barris del Grau, Natzaret, La Punta i Moreres d’espais verds de qualitat.

-La creació d’un procés deliberatiu amb l’objecte d’establir escenaris i línies estratègiques d’adaptació de la ciutat al canvi global i proposar un calendari de realització d’acord amb les prioritats i les capacitats financeres.


ENTITATS QUE DONEN SUPORT:

Acció Ecologista - Agró
AEMS – Ríos con Vida
Associació de Veïns i Veïnes Cabanyal-Canyamelar
Associació de Veïns i Veïnes del Campanar
Associació de Veïns i Veïnes del Grau-Port
Associació de Veïns i Veïnes de la Malva-Rosa
Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret
Associació de Veïns i Veïnes de Vilanova del Grau
Asociación Vecinal la Devesa
Ca Revolta
Cantarranes Benimamet
Centro Ibérico de Restauración Fluvial (CIREF)
CNT València
Ecologistes en Acció València
Extinction Rebellion València
Federació d’AAVV de València
Fundació Assut
Fundació Nova Cultura de l’Aigua
Iniciativa Túria
Intersindical Valenciana
L’Arquet-Ecologistes en Acció de la Vall d’Uixó
La Ribera en bici – Ecologistes en Acció
Observatorio de Ecología Política de ATTAC – País Valencià
Parque Central Sin Especulación
Per l’Horta
Plataforma el Litoral per al Poble
Plataforma pel Dret a Decidir
Plataforma Túria Verd
SEO/BirdLife
Taula Per la Partida
València per l’Aire
València Saludable
Via Verde del Cabanyal
Xúquer Viu

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.