Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana i la Plataforma No+Bypass exigeixen a la delegada del Govern la paralització de l’ampliació de la infraestructura 


El projecte portava deu anys paralitzat per l’oposició veïnal de les poblacions afectades

14 / 03 / 2022 | Intersindical

Intersindical Valenciana i la Plataforma No+Bypass s’han entrevistat amb la delegada del Govern al País Valencià, Gloria Calero, per demanar-li la paralització de les obres de duplicació del Bypass. El tram de l’autovia que va des de Puçol fins a Riba-Roja de Túria es pretén duplicar, de manera que passaria dels sis carrils actuals a 12 en un tram de 22 km. És tracta d’un projecte que el ministeri ha mantingut en suspens més de deu anys per l’oposició veïnal de les poblacions afectades. S’ha représ en aquesta legislatura precisament quan les directives europees i la legislació espanyola qüestionen aquesta mena d’infraestructures.



Els representants de la plataforma han exposat que aquesta obra és innecessària ja que parteix d’unes previsions d’augment de trànsit que no s’han complit (ara circulen 25.000 vehicles menys que els que es preveien per a 2018). A més, van ressaltar el moment d’emergència climàtica en què vivim, amb uns informes de l’IPPC que evindencien la necessitat d’impulsar la descarbonització i de reduir les emissions de CO2.


Per a Ester Rincón, responsable de Salut Laboral i Medi Ambient de la Intersindical Valenciana, l’única alternativa possible per a reduir els vehicles que transiten pel Bypass és transvasar les mercaderies al tren. En aquest sentit, Rincón remarca que cal posar en servei infraestructures ja existents, però deteriorades per la manca d’inversions, que s’han desviat a les línies d’alta velocitat. De la mateixa manera que també és fonamental millorar la xarxa ferroviària de rodalies i mitja distància per tal de recuperar les usuàries que ha perdut el tren i ha guanyat la carretera.


Cristina Domingo, membre de la plataforma, ha plantejat a la delegada que el ministeri s’arrisca a sancions europees amb aquesta ampliació. D’altra banda, Domingo destaca que invertir 1000 milions d’euros en una obra que aposta pel mateix model insostenible, pot actuar com a efecte crida de més cotxes i camions –segons els informes consultats– es podria triplicar el trànsit.

Antonio Domingo, membre de la plataforma i un dels milers de veïns afectats per l’ampliació, ha plantejat a la delegada els greus impactes que aquesta ampliació tindrà en les poblacions pròximes. A escassos metres del Bypass hi ha col·legis, instituts i poblacions que pateixen un soroll infernal dia i nit, i emissions de diòxid de nitrogen i partícules tòxiques que afecten la salut. “Una duplicació ampliaria exponencialment aquests problemes. Els municipis afectats no estem disposats a continuar suportant això i més, quan hi ha alternatives”.

La delegada del Govern ha manifestat que l’obra està justificada ja que millorarà la seguretat viària. Precisament la intervenció en carreteres i autovies per eliminar punts negres, és una de les escletxes que deixa la legislació per poder acometre un projecte com aquest. La plataforma coincideix en la necessitat de millorar la seguretat del bypass, però critiquen que el ministeri ha plantejat “aquesta obra faraònica” sense haver realitzat cap de les actuacions que podrien haver millorat la seguretat i evitat accidents, com la reducció de velocitat a 100 km/h, la limitació d’avançar a camions en determinats trams o el control de velocitat per radar, entre d’altres mesures.


En aquest sentit, la delegada s’ha compromés a traslladar els suggeriments de seguretat a la Direcció General de Trànsit, i també a facilitar una entrevista amb la ministra perquè la plataforma li trasllade les alternatives que hi ha perquè no es realitze la duplicació.


Associacions que formen part de la Plataforma No+ByPass:

Greenpeace, Per l’Horta, Acció Ecologista Agró, Ecologistes en Acció de València, Amics de la Terra, Extinció/Rebel·lió, Aliança per l’Emergència Climàtica de València, Aliança per l’Emergència Climàtica de Paterna, l’Eliana i San Antonio de Benagéber,  Coordinadora per a la Protecció de les Moles, Intersindical Valenciana, Per l’Horta de la Safor, Plataforma +Horta-Formigó, Associació de Godella en Lluita, Associació de Veïns de Museros, Associació de Veïns de la Canyada, Asociación Vecinal Urbanizaciones La Canyada, Associació Amics i Amigues de Vall de Flors (Bétera), Associació Círculo de Paterna




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.