Mobilitat, ecologia i sostenibilitat

Intersindical Valenciana per la justícia climàtica i social

Nombroses organitzacions sortirem al carrer el 12 de novembre per manifestar la necessitat d’accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable

03 / 11 / 2022 | Intersindical

Estem vivint una profunda crisi on a la situació d’emergència climàtica se suma ara una contínua escalada de preus i incerteses per la dependència dels combustibles fòssils, sent la classe treballadora la que pateix les conseqüències mentre que els oligopolis estan sent directament beneficiats.
A més, a la injustícia climàtica que suposa que els menys responsables del problema siguen els que pateixen les conseqüències de manera més acusada, se suma ara la injustícia energètica.

Amb la mobilització del 12 de novembre, fem una crida als governs locals, autonòmics i estatals, per accelerar la transició energètica cap a un model eficient, just, democràtic i renovable que protegisca les persones més vulnerables i garantisca l’accés a un medi ambient net i saludable.

L’emergència climàtica és una crisi de drets humans d’una magnitud sense precedents i la falta d’una resposta adequada està provocant violacions dels drets humans. Almenys 3.600 milions de persones viuen ja en situació d’enorme risc climàtic i la reducció d’emissions, l’adaptació i la justícia climàtica són l’única resposta possible.

A l’estat espanyol i, més concretament, al nostre territori que, d’acord amb els experts, és una zona especialment vulnerable, aquest any hem sentit greument els impactes del canvi climàtic: onades de calor extrema, incendis forestals incontrolables, sequeres persistents, temporals extrems, etc. cada vegada més freqüents.

Una realitat davant la qual l’única resposta possible implica reduir les nostres emissions, adaptar-nos als canvis i respondre amb ètica i justícia climàtica i social. El model de creixement il·limitat mitjançant la contínua crema de combustibles fòssils i la destrucció dels ecosistemes ha de cessar.

Una acció que ha d’ampliar-se més enllà de les nostres fronteres, donant resposta a la responsabilitat històrica i al deute de carboni que el nostre territori té amb gran part del Sud Global.

En una situació de clara injustícia, una sèrie de països enfronta hui les més greus conseqüències del canvi climàtic quan no són responsables d’això. Mentrestant, els països del Nord Global, inclosa Espanya i la resta de la Unió Europea, no aporten el finançament que deuen i fins i tot frenen el desenvolupament d’instruments per afrontar la mitigació i adaptació al canvi climàtic i les pèrdues i danys derivats del mateix.

La guerra d’Ucraïna ha deixat palesa l’estreta dependència entre els combustibles fòssils, els conflictes geopolítics, militars i un sistema econòmic depredador de la vida. Les conseqüències de la mateixa s’estan multiplicant, incrementant a l’alça els preus de serveis tan bàsics com l’alimentació o l’accés a l’energia, drets fonamentals per al benestar humà. De fet, al País Valencià hi ha un augment significatiu de persones en risc de pobresa i exclusió social.

Per tot això i davant els advertiments científics cada vegada majors, exigim als governs reunits a Egipte a la 27a Conferència de l’ONU sobre Canvi Climàtic (COP27) i especialment al govern espanyol que propose i assumisca accions contundents, efectives i urgents sobre els sistemes energètics, alimentaris, industrials, de transport, territorials, urbans i socials dels nostres territoris així com que eleve l’ambició dels objectius de reducció d’emissions de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica en línia amb les indicacions científiques i la justícia social.

Totes aquestes mesures s’han de realitzar amb la participació de la ciutadania, les entitats científiques i la societat civil organitzada.
La ciutadania exigeix més acció per la justícia climàtica. El temps per a actuar s’esgota i ens juguem TOT en aquesta lluita.

Polsa ací per a llegir el manifest complet:


https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWLwkUZjxfyvGPIsZQoEYcueQEtDxhWH4OZVPpXxfWElz4iQ/viewform

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.