Salut Laboral

Intersindical Valenciana presenta al·legacions al projecte Decret 123/2022 pel qual es regulen els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat

L’any 2017 va tenir lloc la mesa tècnica per a la negociació del Decret, la publicació del qual va quedar en l’aire

28 / 09 / 2022 | Intersindical

Intersindical Valenciana ha presentat un document amb propostes, peticions i al·legacions al Decret 123/2022 pel qual es regulen els Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de la Generalitat.

Tenint en compte la importància del Projecte Decret que es tracta al document i el breu
termini de temps donat per a la seua revisió, Intersindical Valenciana sol·licita la reflexió i debat
d’aquest a la Mesa General de Negociació, mesa tècnica, i a la Comissió Paritària de Seguretat i Salut.
Des d’Intersindical considerem que pel temps que ha transcorregut des de la negociació del Decret a l’última mesa tècnica celebrada en l’any 2017, fins ara, resulta necessària la seua revisió, no únicament l’actualització.

Entre altres propostes, a les al·legacions reivindiquem una major inversió en prevenció, seguretat i salut laboral per part de la Generalitat Valenciana, així com una major dotació horària perquè les delegades i els delegats de prevenció puguen exercir les seues funcions de manera efectiva.

La infradotació del SPRL de personal propi de la Generalitat ha incidit negativament en la prevenció, ha posat en perill la seguretat i la salut de totes les persones treballadores en els centres de treball, i més en temps de pandèmia.

A més, ha suposat una despesa excessiva en contractació de SPRL aliens. Considerem essencial reforçar i dotar de les inversions necessàries als serveis públics perquè la cultura preventiva siga una realitat.
En aquest sentit, Intersindical ha estat i continua estant contra l’ externalització i privatització a mútues per contingències en el treball i com exemple de la deficient atenció de les mútues podem referir la deficient atenció que rep el personal docent interí i funcionariat de carrera des de l’any 2011, evidenciant-se més, si cap, durant la pandèmia. D’aquesta manera, es constata la falsa afirmació del sistema neoliberal sobre la bona gestió de l’empresa pública en l’àmbit de la prevenció i la seguretat i salut al treball.

Des d’Intersindical remarquem la importància d’aquest decret com una eina que puga resoldre els problemes de gestió, integració, recursos humans i materials, i pressupostaris.

La negociació col·lectiva és necessària per a establir les bases que cobrisquen les necessitats reals de les persones treballadores en matèria preventiva i, és per això, que considerem injustificable la publicació d’aquest decret sense la convocatòria d’una mesa tècnica amb el temps que ha transcorregut des de la celebració de l’última a l’any 2017.

Finalment i entre altres qüestions, reivindiquem la necessitat de realitzar auditories per part d’equips integrats dins del servei públic, per tal de portar a terme un procés d’avaluació minuciosa amb l’objectiu de conèixer les debilitats i fortaleses de l’empresa i poder actuar en conseqüència pel benestar, la salut i la seguretat de les persones treballadores.

La integració de les al·legacions al Decret i la publicació i aplicació d’aquest, és una oportunitat per fer realitat el treball de les organitzacions sindicals, les administracions públiques i les treballadores i els treballadors van desenvolupant en matèria de prevenció de riscos laborals, així com la importància de sensibilitzar la societat sobre la importància de la seguretat i salut al treball.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.